Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Ηχηρή παρέμβαση ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ στο Ιράν

 


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αιχμαλωδία δύο ελληνικών τάνκερ και των ναυτικών στον Περσικό Κόλπο, από το Ιράν.

«Τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη διεθνή ασφάλεια και την οικονομία. Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει άμεσα τους ναυτικούς - είμαστε στο πλευρό της Ελλάς για αυτή την κατάσταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ο Μπλίνκεν έκανε τα σχόλια σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Ο Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνήσει νωρίτερα με τον Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, όπως και για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας.

Πηγή

RV