Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Φινλανδία- Σουηδία προχωρούν από κοινού σε εξοπλιστικές αγορές

 


Η Φινλανδία και η Σουηδία θα αγοράσουν φορητά πυροβόλα όπλα και αντιαρματικά όπλα μαζί, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας την Τετάρτη, καθώς οι δύο χώρες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για ένταξη στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι δύο χώρες θα εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των αμυντικών προμηθειών από τη Φινλανδία, προσχωρώντας σε συμφωνία για την απόκτηση αντιαρματικών όπλων από τη σουηδική εταιρεία κατασκευής όπλων Saab Dynamics, θυγατρική της Saab, ανέφερε το υπουργείο.

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκόνεν ενέκρινε επίσης τις προετοιμασίες για μια κοινή αγορά φορητών όπλων, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων και όπλων για προσωπική προστασία, ανέφερε το υπουργείο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία για αντιαρματικά όπλα επιτρέπει την αγορά πυραύλων, όπλων χωρίς ανάκρουση, πυρομαχικών και άλλου συναφούς εξοπλισμού, ανέφερε «Οι κοινές προμήθειες που κατέστησαν δυνατές από τα έγγραφα εφαρμογής θα βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα κρίσιμου αμυντικού εξοπλισμού στη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς οι χώρες θα μπορούν να λειτουργούν μέσω της ίδιας εμπορικής συμφωνίας», πρόσθεσε.

Πηγή


RV