Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Σουηδία: «Ο τρελός τρομοκράτης Τούρκος Ταγίπ θέλει να γίνει κυρίαρχος του Αιγαίου» – «Πείτε αντίο στην Κω και τη Ρόδο»

 


Aπό το sportime.gr

Άρθρο στη Σουηδία και την ιστοσελίδα morgonposten.se έγινε η επικίνδυνη τακτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά και όχι μόνο.

Στα bullets πάνω από το κείμενο, αναφέρονται τα εξής:

Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο,  αλλά ο Ερντογάν έχει απλώς εντείνει τις απειλές κατά της Ελλάδας.

Εάν η Ελλάδα ενισχύσει την άμυνα των νησιών της στο Αιγαίο, θα χάσει το δικαίωμα σε αυτά, ισχυρίζεται η Τουρκία.

Το ενδιαφέρον άρθρο από τη Σουηδία

Στη συνέχεια, στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

«Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι πρέπει να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διατηρήσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη, βρίσκονται στην Τουρκία για να διαπραγματευθούν με έναν άνθρωπο που απειλεί την ίδια ασφάλεια.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο αρνήθηκε πρόσφατα να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει γίνει ολοένα και πιο επιθετικός απέναντι στη γειτονική Ελλάδα.


Έπειτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα κατέλαβε το αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων από την Ιταλία. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 160 νησιά κι έχει δώδεκα κύρια νησιά, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων τουριστικών προορισμών της Ρόδου, της Κω και της Πάτμου.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία ξεκίνησε μια συγκεκριμένη πολιτική όπως συνήθως κάνουν οι χώρες όταν προετοιμάζουν μια στρατιωτική επίθεση σε άλλη χώρα. Ή μάλλον, εντάθηκαν οι απειλές κατά της Ελλάδας στις οποίες έχει επιδοθεί εδώ και καιρό η Τουρκία.

Σε επιστολή της 13ης Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου έγραψε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα ελληνικά νησιά «αποτελούσαν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Σε άλλη επιστολή της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας θα σήμαιναν ότι δεν θα μπορούσε πλέον να διεκδικήσει τα δικαιώματα που απονέμουν στην Ελλάδα προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τα νησιά.

Άρα: Η άποψη της Τουρκίας είναι ότι η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμα σε νησιά που εμείς στην Ευρώπη θεωρούσαμε εδώ και καιρό δεδομένα ως ελληνικά. Η Τουρκία νιώθει ότι απειλείται.

Όμως η Τουρκία βρίσκεται στην 13η θέση στον κόσμο σε μέγεθος και δύναμη κρούσης, ενώ η Ελλάδα στην 27η.

Η Τουρκία έχει 425.000 στρατιωτικό δυναμικό, ενώ η Ελλάδα 100.000.

Στις επιστολές της, η Τουρκία πρόβαλε την ιδέα ότι οι υφιστάμενες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες δεν δίνουν στην Ελλάδα κανένα απολύτως δικαίωμα να ενισχύσει την άμυνα των νησιών.

Όποιες απειλές και αν προκύψουν στην περιοχή, η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινήσει στρατιωτικές μονάδες στα νησιά. Έτσι θα χάσει την κυριότητα σε αυτά τα νησιά, πιστεύει η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία συνεχίζει ανελλιπώς τη στρατιωτική συσσώρευση που απαιτείται για την κατάκτηση των νησιών.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Τουρκική Ναυτική Ακαδημία δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter που δείχνει πώς οι εκπαιδευμένοι θα πρέπει να μπορούν να κολυμπήσουν από την τουρκική ενδοχώρα μέχρι το ελληνικό νησί Καστελόριζο (που είναι πιο κοντά στην Τουρκία).

Όσοι ελέγχουν τα νησιά όχι μόνο έχουν ισχυρή στρατιωτική θέση στη Μεσόγειο – υπάρχουν επίσης μεγάλοι πόροι φυσικού αερίου.

Υπήρχαν εδώ και καιρό διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το πώς να χαράξουν τα όρια των οικονομικών ζωνών σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου. Αυτός που ελέγχει τα νησιά θα έχει φυσικά μια μεγαλύτερη οικονομική ζώνη, όπου μπορεί να κάνει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και για πετρέλαιο.

Υπάρχει τότε πραγματικός κίνδυνος ελληνικής επίθεσης; Μπορούμε να περιμένουμε από τον υπόλοιπο κόσμο να στηρίξει την Ελλάδα εάν ο Ερντογάν δώσει εντολή επίθεσης;

Μια εύλογη υπόθεση είναι ότι ο Ερντογάν εξετάζει την ιστορία της Τουρκίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θεωρείται εντελώς ακίνδυνο να δοθεί η εντολή επίθεσης. Η Τουρκία συνήθως επιτρέπεται να κάνει ό,τι θέλει.

Τον Αύγουστο του 1974, τουρκική δύναμη εισβολής αποβιβάζεται στην Κύπρο. Το ένα τρίτο του νησιού είναι κατεχόμενο και 150.000 Έλληνες εκδιώκονται από εκεί. Προηγουμένως αποτελούσαν το 80% του πληθυσμού της περιοχής. Το βόρειο τμήμα του νησιού εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ, ο ΟΗΕ και η λεγόμενη «παγκόσμια κοινότητα» θεωρούν την κατοχή παράνομη.

Τι ενδιαφέρει την Τουρκία αυτό;

Ενώ ο δυτικός κόσμος είναι πλέον πλήρως απασχολημένος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ερντογάν αύξησε την πίεση στην Ελλάδα. Από τις 26 έως τις 28 Απριλίου, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στη συνέχεια, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σε μια δήλωση στις 16 Οκτωβρίου 2020, η ΕΕ καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Άνγκελα Μέρκελ εξήγησε: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία είναι προκλητική, αυξάνει για άλλη μια φορά τις εντάσεις, αντί να τις μειώνει».

Αλλά από τότε, οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και αυξήθηκαν. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021, πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, προκειμένου να αυξήσουν το βάρος στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν χάος.

Στις 10 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε μια ομιλία ότι εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις «στρατιωτικές δραστηριότητες» στα νησιά, η Τουρκία θα προβεί σε «έκδοση τελεσίγραφου».

Στις 11 Απριλίου, το τουρκικό ναυτικό ξεκίνησε έναν μεγάλο ναυτικό ελιγμό με τη συμμετοχή 122 πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Η άσκηση περιελάμβανε κατάκτηση νησιών.

Παράλληλα, η τουρκική εταιρεία κατασκευής όπλων Roketsan παρουσίασε έναν νέο πύραυλο. Τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι παρουσιάστηκε και κυκλοφόρησε με ένα video όπου φαινόταν σαν να εκτοξεύτηκε σε ελληνικό νησί.

Και ενώ η Τουρκία απειλεί όλο και πιο ανοιχτά τα ελληνικά νησιά, η σουηδική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον Ερντογάν για να επιτρέψει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Όμως ο Ερντογάν αισθάνεται ότι απειλείται που η Σουηδία επιτρέπει στους προσκείμενους στον PKK να έχουν άποψη όταν μένουν στη Σουηδία.

Τι λέει, λοιπόν, το ΝΑΤΟ για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που αμφότερες είναι κράτη-μέλη του;

Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν παρεμβαίνει, πιστεύει ότι η ασιατική, ανοιχτά επιθετική Τουρκία, η οποία έχει τη 13η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, πρέπει να συμφωνήσει με την ειρηνική, ευρωπαϊκή Ελλάδα, η οποία διαθέτει την 27η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.

Είναι λίγο ασαφές πώς μπορεί να συναχθεί αυτή η θέση από τους καταστατικούς χάρτες του ΝΑΤΟ».

πηγή


RV