Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Το Κουτί της Πανδώρας στην πρώην ΕΣΣΔ ανοίγει η αποδυνάμωση του ρωσικού στρατού

 


Πολλαπλά σημεία ανάφλεξης στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση


Η φαινομενική αποδυνάμωση του ρωσικού στρατού, με τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην Ουκρανία, έχει ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, με πολλαπλές εστίες ανάφλεξης τις τελευταίες ημέρες και ώρες.

Εκτός από την Ουκρανία, τη νότια Ρωσία που δέχεται συχνά επιθέσεις από τα ουκρανικά σύνορα, και τη Λευκορωσία που έχει έτοιμες τις δυνάμεις της για υποστήριξη των Ρώσων, πολλά ακόμη σημεία της πρώην ΕΣΣΔ μυρίζουν μπαρούτι.


Το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε βομβαρδισμό από το έδαφος της Αρμενίας θέσεων των ενόπλων δυνάμεων της τουρκόφωνης δημοκρατίας στα σύνορα των δύο χωρών.

Στη Μαχατσακλά του Νταγκεστάν, στον ρωσικό νότο, αυτονομιστές συνεχίζουν τις μάχες με τις ρωσικές ομάδες, με σφοδρές μάχες κατά το τελευταίο 24ωρο. Το πρακτορείο ΤΑSS αναφέρει τη ρωσική ανακοίνωση ότι σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές ενώ εντοπίστηκαν και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Στα σύνορα του Κιργιστάν με το Τατζικιστάν σημειώνονται κάθε εβδομάδα θερμά επεισόδια με πυροβολισμούς, ενώ η κυβέρνηση του Κιργιστάν εκδήλωσε την έντονη ανησυχία της για την απόκτηση από το Τατζικιστάν των γνωστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα οι Τάταροι της Κριμαίας λένε ότι θα ορμήσουν στην Κριμαία μόλις αποδυναμωθούν κι άλλο οι Ρώσοι στον πόλεμο της Ουκρανίας, και καλούν τους Ουκρανούς να έχουν έτοιμα στρατεύματα στον ουκρανικό Νότο ώστε μπορούν να απελευθερώσουν την Κριμαία σε δύο-τρεις ώρες μόλις προκύψει η ευκαιρία.

RV