Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: LoR της Πολωνίας για 500(!) εκτοξευτές HIMARS, εκπληκτική δύναμη πυρός απέναντι στη Ρωσία

 


Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Blaszczak ενημερώνει μέσω Twitter ότι η Πολωνία στέλνει LoR στις ΗΠΑ για την απόκτηση 500 εκτοξευτών HIMARS!

Σύμφωνα με το «Defence24», μια τέτοια προμήθεια θα μπορούσε να συνδέεται με ένα πολυετές συμβόλαιο και να είναι εξαιρετικά ακριβή, αλλά αν υλοποιηθεί θα κάνει την Πολωνία μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.


Εφόσον η πολωνική LoR αφορά όντως 500 εκτοξευτές HIMARS, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Πολωνία αντέχει οικονομικά μια τέτοια αγορά και αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να πουλήσουν τόσα πολλά συστήματα. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, μια βαθιά «πολωνοποίηση» των HIMARS, με σημαντική συμμετοχή της πολωνικής πολεμικής βιομηχανίας στην κατασκευή, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει σε κάποιο βαθμό το κόστος. Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της δυνητικής πολωνικής παραγγελίας είναι ασύλληπτο, μιας και μεταξύ 2008-2020 κατασκευάστηκαν μόνο 414 εκτοξευτές HIMARS.

Κάθε εκτοξευτής HIMARS μπορεί να βάλλει έξι ρουκέτες των 227mm, περιλαμβανομένου κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS (εμβέλεια 84 χιλιόμετρα), ή έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους ATACMS (εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα). Μελλοντικά, θα μπορεί να βάλλει δύο πυραύλους εδάφους-εδάφους PrSM (εμβέλεια 499 χιλιόμετρα).

πηγή

RV