Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Reuters -παρασκήνιο: Στο ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου ήταν σε κρίση -Φώναζε «με ενοχλεί ο φεμινισμός της Σουηδής ΥΠΕΞ»!

 


Όταν Φινλανδία και Σουηδία εξέφρασαν την επιθυμία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία ανέμενε σκληρή απάντηση από τη Μόσχα, όχι από κάποιο μέλος της.

Ωστόσο, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους τους το Σάββατο για τον «εορτασμό» της μεγαλύτερης αλλαγής στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας διέλυσε κάθε καλή διάθεση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν «σε κατάσταση κρίσης», δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη βραδινή συνάντηση στο Βερολίνο.

Μία μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σοκάρει τους συναδέλφους του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με την ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε όρους για αποδοχή της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ύψωσε και τη φωνή του στη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, σε μια κίνηση την οποία τρεις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ αποκάλεσαν «ντροπιαστική διάρρηξη του πρωτοκόλλου».

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή, και όμως ο Τσαβούσογλου δήλωνε εκνευρισμένος από τη "φεμινιστική πολιτική της Λίντε''», είπε άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, στην οποία πολλοί σύμμαχοι επέλεξαν τη σιωπή για να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Περισσότερα εδώ


RV