Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Russiagate στην Πορτογαλία: Ουκρανοί πρόσφυγες στα χέρια ανθρώπων του Πούτιν

 


Μια πρωτοφανής πολιτική θύελλα συγκλονίζει αυτόν τον καιρό την Πορτογαλία. Στον δήμο του Σετούμπαλ, που διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, είχαν στην κυριολεξία βάλει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Όπως αποκαλύφθηκε το δημοτικό κέντρο φιλοξενίας Ουκρανών είχε ανατεθεί σε φιλικό προς τον Πούτιν ρωσικό σύλλογο. Μετά την έφοδο της αστυνομίας, οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές.

Το σκάνδαλο κατασκοπείας αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Expresso και σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο δημοτικό κέντρο προσφύγων αλώνιζε ο σύλλογος μεταναστών Yedinstvo, επίλεκτα μέλη του οποίου - και μάλιστα υπάλληλοι του Δήμου - είναι ένα ζευγάρι Ρώσων, ο Ιγκόρ και η Γιούλια Κασίν, που πιθανολογείται ότι διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Οι δυο τους επισκέπτονταν τους πρόσφυγες, έπαιρναν τα στοιχεία τους και τους έκαναν ύποπτες ερωτήσεις σχετικά με τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν μείνει πίσω στην Ουκρανία.

Η Γιούλια Κασίνα, δικηγόρος, συνεργάτης του δήμου επί 17 χρόνια και μόνιμη υπάλληλος από τον Δεκέμβριο του 2021, είχε λάβει την πορτογαλική ιθαγένεια το 2007, διατηρώντας παράλληλα και τη ρωσική. Διπλά υπηκοότητα διατηρούσε και ο σύζυγός της.

Τα μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου είχαν αρχίσει να εμφανίζουν ύποπτη συμπεριφορά ήδη από το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αλλά παρά το γεγονός ότι είχαν μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας, η κομμουνιστική διοίκηση του Δήμου συνέχιζε να τους υποστηρίζει. Με αποκορύφωμα την… ανάθεση σ’ αυτούς της λειτουργίας του κέντρου προσφύγων!

Περισσότερα εδώ


RV