Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Η μεγάλη σημασία της ρουμανικής κίνησης για τα 32 F-16A/B MLU για την ελληνική άμυνα

 


Απαξίωση του στόλου των ελληνικών F-16 αποκαλύπτει η αγορά 32 νορβηγικών F-16A/B MLU από τη Ρουμανία. Στην είδηση δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία, εν μέσω του γενικότερου ενθουσιασμού που προκάλεσε η απόλυτα επιτυχής αρχική δοκιμή στον αέρα των δύο πρώτων εκσυγχρονισμένων F-16V από την ΕΑΒ. Η επισημοποίηση όμως της απόκτησης 32 μεταχειρισμένων F-16AM/BM από την Αεροπορία της Ρουμανίας είναι πολλαπλά διδακτική, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να ακούσει. Κάτι διόλου βέβαιο. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να σταθούμε σε αυτή.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Προφανώς όχι για να υποβαθμιστεί η μεγάλη αξία του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced σε Block 72 (V), που πρωτίστως αποτελεί εξέλιξη η οποία αναδεικνύει τις πολύ μεγάλες δυνατότητες και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των Ελλήνων τεχνικών.

Σε αυτή την είδηση οφείλει κανείς να σταθεί για να υπογραμμίσει για ακόμα μια φορά τη νοοτροπία τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας διαχρονικά, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ελληνική αποτρεπτική ισχύς, άρα κατ’ επέκταση η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη.

Το DP ασχολήθηκε εκτεταμένα και διεξοδικά με το τεράστιας σημασίας ζήτημα του εκσυγχρονισμού και της ομογενοποίησης του στόλου των μαχητικών F-16. Οι λόγοι πολλοί και έχουν παρατεθεί κατ΄ επανάληψη. Μπορούν όμως να συνοψισθούν σε έναν.

Ο εκσυγχρονισμός και των 153 ελληνικών μαχητικών F-16, θα εξασφάλιζε στην Πολεμική Αεροπορία καθολική επικράτηση και υπεροχή στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο για τα επόμενα 20 τουλάχιστον χρόνια.

Το ότι η επιλογή αυτή δεν προχώρησε μέχρι σήμερα, έστω δηλαδή τόσο καθυστερημένα, είναι κάτι που την οδηγεί σε σοβαρούς επιχειρησιακούς συμβιβασμούς και σε αχαρτογράφητα ύδατα. Ακόμα κι αν δεν τα χρειάζεται, η ρουμανική προμήθεια δείχνει την αξία τους στη διεθνή αγορά. Μέχρι στιγμής και παρά τις συνεχείς διαρροές, η ελληνική πλευρά δεν έχει λάβει απόφαση για την τύχη των 70 (δύναμη μεγαλύτερη των τριών πολεμικών Μοιρών) F-16 Block 30 και Block 50.

Δεν έχει επίσης λάβει καμία απόφαση ενίσχυσης του οπλοστασίου των F-16, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβάσεις για την προμήθεια των ισραηλινών όπλων αέρος – εδάφους (συλλογές SPICE 1000 και 2000 και υπερηχητικοί πύραυλοι Rampage) που είχαν εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 2021.

Επίσης, δεν έχει αποστείλει LOR στις ΗΠΑ αιτούμενη την αγορά ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER, προηγμένων όπλων αέρος – αέρος (AIM-120D AMRAAM) και κυρίως όπλων αέρος – εδάφους (JSM, SDB II, AGM-154 JSOW/JSOW-ER και AGM-158 JASSM).

Συνέχεια εδώ