Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Handelsblatt: Κάτι περισσότερο από εκφοβιστικός ο ρόλος του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία

 


Μία εκτενή ανάλυση για τη σημασία της παρουσίας του γερμανικού στρατού (Βundeswehr) στη Λιθουανία παρουσιάζει η Handelsblatt. Σύμφωνα με αυτή, η  άσκηση του ΝΑΤΟ στο Pabrade της Λιθουανίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, διαρκεί αρκετές ημέρες

Η Γερμανία ηγείται της λεγόμενης "Ομάδας Μάχης" του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων. Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η επέκταση της Ομάδας Μάχης θα είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της ημερήσιας διάταξης.

Άλλωστε, καμία άλλη περιοχή δεν είναι τόσο σημαντική για το ΝΑΤΟ όσο η ανατολική του πλευρά και η Λιθουανία βρίσκεται σε στρατηγική θέση. Οι αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τον γειτονικό ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ κατέστησαν αυτό ξαφνικά σαφές: η Λιθουανία έχει περιορίσει τη διαμετακόμιση αγαθών προς το Καλίνινγκραντ που εμπίπτουν στο εμπάργκο της ΕΕ.

Η Ρωσία απειλεί με απροσδιόριστα αντίμετρα. Η επηρεαζόμενη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία συνδέει το Καλίνινγκραντ με τη Μόσχα μέσω Λευκορωσίας, δεν απέχει πολύ από τον λεγόμενο διάδρομο Suwalki, τη συνοριακή περιοχή μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, η οποία συνορεύει με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία.

Μόνο 65 χιλιόμετρα συνόρων συνδέουν τα κράτη της Βαλτικής με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ. Εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει από εδώ.

Οι απειλές από τη Μόσχα τροφοδοτούν νέους φόβους και συγκεκριμένα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση για τη διέλευση ως ευκαιρία για να καταλάβει το διάδρομο και να αποκόψει έτσι τις χώρες της Βαλτικής από την υπόλοιπη Ευρώπη - και ότι η επίθεση της Ρωσίας σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

περισσότερα εδώ