Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ουκρανία: Ελικόπτερα Mi και πυρομαχικά για Grad παρέδωσε η Σλοβακία – Τον Αύγουστο τα Γερμανικά MARS II

 


Οι τρεις πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών τους οποίους η Γερμανία έχει δεσμευθεί να δώσει στην Ουκρανία μπορούν να παραδοθούν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, αφού ο ουκρανικός στρατός έχει εκπαιδευτεί στη χρήση τους, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σήμερα.

“Η εκπαίδευση για αυτούς τους πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να παραδοθούν στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου”, επεσήμανε η Λάμπρεχτ μιλώντας στους δημοσιογράφους προσερχόμενη για τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ η Σλοβακία προσέφερε στην Ουκρανία πέντε σοβιετικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα σειράς Μi και χιλιάδες ρουκέτες για εκτοξευτήρες Grad, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας.


“Με χαρά επιβεβαιώνω ότι χιλιάδες σλοβακικές ρουκέτες Grad 122 χιλιοστών και 5 ελικόπτερα σειράς Mi έχουν δοθεί με ασφάλεια στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις”, έγραψε στο Twitter ο Γιάροσλαβ Ναντ, έπειτα από τη συνάντησή του με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών χωρών στις Βρυξέλλες.

Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει στηρίξει ενεργά την άμυνα της χώρας μετά τη ρωσική εισβολή. Έχει ήδη προσφέρει στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, περιλαμβανομένου του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Επίσης έχει συμφωνήσει να πουλήσει στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Zuzana 2.

πηγή