Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η Νέα Σοβιετία

 


Ριζικές αλλαγές έχει υποστεί η καθημερινότητα στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα, η οποία επιστρέφει σταδιακά πολλά χρόνια πίσω, αγγίζοντας πια την σοβιετική εποχή.

Η αύξηση των τιμών σε πολλά και μάλιστα καθημερνά αγαθά είναι της τάξης του 30%, ενώ οι Ρώσοι αναγκάζονται πια να ξεχάσουν τις καθημερινές πολυτέλειες που απολάμβαναν, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως τα κρασιά εισαγωγής, ή τα προϊόντα τεχνολογίας, τα οποία πλέον με δυσκολία εισάγονται στη χώρα, ενώ η τιμή τους, όπως είναι λογικό, έχει εκτοξευτεί στα ύψη.

Τα “γυμνά” αυτοκίνητα

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η αγορά αυτοκινήτων. Όχι μόνο δεν μπορείς να βρεις πια νέα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά αυτοκίνητα, αφού οι εισαγωγές έχουν σταματήσει, αλλά δεν υπάρχουν πια ούτε και ανταλλακτικά. Οι Ρώσοι αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά τη μόνη επιλογή που έχουν και είναι η συντήρηση των παλιών τους αυτοκινήτων εισαγωγής. Έχουν όμως ακόμα μία επιλογή. Να αγοράσουν τα λεγόμενα “γυμνά” αυτοκίνητα.
Πρόκειται για αυτοκίνητα ρωσικής κατασκευής, αλλά χωρίς τα “καλούδια” των αυτοκινήτων εισαγωγής, ακόμα και των πιο βασικών, όπως οι αερόσακοι. Ο υποψήφιος αγοραστής όμως τέτοιων αυτοκινήτων, όταν πάει στο βιτρίνα για να δει το νέο έστω και γυμνό μοντέλο, βλέπει επάνω στο αυτοκίνητο μία πινακίδα που λέει ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ταξιδεύει στο εξωτερικό, επειδή δεν πληροί τις ξένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Η Renault στη Μόσχα
REUTERS/REUTERS PHOTOGRAPHER/File Photo

Το Διαδίκτυο

Το Ίντερνετ κοντεύει να γίνει ανύπαρκτο. Οι εταιρίες παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών προσφέρουν το Ίντερνετ με το σταγονόμετρο και όχι σε όλη την επικράτεια. Η επίσημη δικαιολογία γι’ αυτό είναι ότι οι εταιρίες – πάροχοι έχουν σοβαρά προβλήματα στην αναβάθμιση των δικτύων τους, Γιατί δεν μπορούν να προμηθευτούν πια τα απαραίτητα εργαλεία. Δεν έχουν το κατάλληλο hardware για να κάνουν τις ρυθμίσεις, τις επεκτάσεις και τις αναβαθμίσεις που απαιτεί ένα σύγχρονο δίκτυο, το οποίο θεωρητικά πρέπει να είναι συμβατό και με τα δίκτυα του υπόλοιπου κόσμου.

περισσότερα εδώ