Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πώς τα δυτικά όπλα βοηθούν ήδη την Ουκρανία να ανακόψει τη Ρωσία

 


Των Denys Davydenko, Margarita Khvostova, Olga Lymar

Τις τελευταίες εβδομάδες, σύγχρονα βαριά δυτικά όπλα άρχισαν να φθάνουν στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις αυξήθηκαν αισθητά αφότου τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα τα έστελναν στην Ουκρανία. Ο οπλισμός περιλάμβανε πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS, οβίδες Μ777, οβίδες PzH, αυτοκινούμενα πυροβολικά Zuzana και Krab, και anti-ship πυραύλους Harpoon. Το μέγεθος του οπλισμού εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές για να νικήσει πλήρως τη Ρωσία. Αλλά στην πρώτη γραμμή, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη ενεργά τα όπλα που παραδόθηκαν προσφάτως. Και όπως φαίνεται, αυτές οι νέες προμήθειες αρχίζουν να αλλάζουν την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος, υπέρ της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν άμεσο: μετά την παραλαβή, ο ουκρανικός στρατός σύντομα άρχισε να πλήττει στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονταν σε αρκετά μακρινή απόσταση. Σπανίως μπορούσε να το κάνει αυτό πριν από την άφιξη αυτών των σύγχρονων δυτικών όπλων. Μέχρι προσφάτως, το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού πυροβολικού μπορούσε να χτυπήσει σε απόσταση μόνο μέχρι 30-40 χλμ. Το όπλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές, το πυραυλικό σύστημα Tochka-U, είχε ακτίνα μέχρι 120 χλμ. Ωστόσο η Ουκρανία είχε μόλις δύο δωδεκάδες τέτοια πυραυλικά συστήματα που λειτουργούσαν.

Αλλά μόνο την τελευταία εβδομάδα, στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στις κατεχόμενες Ζιμοχόρια, Περεβαλσκ, Σνίζνε, Ποπάσνα και Ντόνετσκ. Αυτές οι πόλεις απέχουν περίπου 50 χλμ από την πρώτη γραμμή και οι πηγές αναφέρουν ότι καταστράφηκαν με τη χρήση HIMARS. Επιπλέον, σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, η Ουκρανία χρησιμοποίησε HIMARS εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, στην περιοχή της Ζαπορίζια. Επομένως, η προσφορά από τις ΗΠΑ, μόλις τεσσάρων μονάδων αυτού του εξοπλισμού, έχει ήδη επιτρέψει την καταστροφή σημαντικού μέρους του logistics του ρωσικού στρατού στα μετόπισθεν.

Το νότιο μέτωπο του πολέμου επίσης γνώρισε αυξημένη επιτυχία στο επίπεδο της τακτικής για τον ουκρανικό στρατό. Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προσφάτως εξαπολύσει αρκετές πυραυλικές επιθέσεις σε πλατφόρμες γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Οι Ρώσοι είχαν τοποθετήσει σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου σε αυτές τις πλατφόρμες, επιτρέποντας του να ελέγχει τον εναέριο χώρο σε τμήματα της περιοχής της Οδησσού. Αυτός ο εξοπλισμός πιθανότατα τώρα έχει καταστραφεί και οι Ρώσοι δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν την παράνομη εξόρυξη ουκρανικού φυσικού αερίου από τις εξέδρες. Λίγες ημέρες αργότερα, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυροβολικό και πυραύλους στη ρωσική φρουρά στο Φιδονήσι. Λίγο μετά, τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί.

περισσότερα εδώ