Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Αιγαίο, We Have a Problem… Επάκτιες πυροβολαρχίες ATMACA, μήπως τελικά δεν αρκεί η “ανάστροφη” πλώρη των FDI ΗΝ;

 


Από το navaldefence.gr

Έχουμε γράψει, από την πρώτη εποχή της φρεγατιάδας, το θέμα μας δεν είναι η αντιμετώπιση των τουρκικών αεροσκαφών σε μεγάλη απόσταση. Το πρόβλημα για τον Ελληνικό Στόλο είναι οι επιθέσεις κορεσμού. Θα θυμούνται οι φίλοι μας πως θεωρούμε Νο1 κίνδυνο, μετά τα υποβρύχια, τις επιθέσεις κορεσμού. Και ρωτάμε, τι αξία μπορεί να έχουν οι ASTER 30 απέναντι σε πυροβολαρχίες ATMACA, τοποθετημένες στην τουρκική ακτή; Κυριολεκτικά, καμία.

Θα θυμούνται οι φίλοι μας, όταν λέγαμε πως οι SM2 και οι ASTER 30, ναι μεν μπορούν να καταρρίψουν ένα εχθρικό αεροσκάφος που πετά ψηλά, σε μεγάλη απόσταση, αλλά τι αξία έχει αυτό; Η Γη δεν είναι επίπεδη, ο ορίζοντας είναι χαμηλά, και στην πραγματικότητα, κάτι με μεγαλύτερη ακτίνα από τον CAMM-ER είναι υπερβολή. Είναι υπερβολή, διότι σε ένα κελί SM-2 μπορούμε να βάλουμε 4 CAMM, ESSM Blk2, CAMM-ER. Το θυμάστε ελπίζουμε!

Όταν λοιπόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιθέσεις κορεσμού, τότε χρειαζόμαστε πολλούς, μα πάρα πολλούς πυραύλους, χρειαζόμαστε προηγμένα συστήματα παραπλάνησης με ενεργητικά μέσα (πχ NULKA), και σίγουρα χρειαζόμαστε και ECM. Αυτό λέγαμε και ξαναλέγαμε, προκειμένου να γίνει κατανοητό, πως ένας μικρός αριθμός ASTER 30 ή SM-2 δεν είναι η λύση σε κανένα πρόβλημα. Αυτό βέβαια το λέγαμε εμείς. Τι να το κάνουμε το ότι μπορούμε να ρίξουμε το AKINCI ή το F-16C στα 100 ή 120 χιλιόμετρα, αλλά και τα δυο θα κάνουν άφεση των ATMACA από τα… 200;

Τελικά, η FDI HN, όχι μόνο δεν φέρει αρκετούς πυραύλους, όχι μόνο δεν φέρει κάποιο προηγμένο σύστημα παραπλάνησης, όχι μόνο δεν φέρει, στο ορατό μέλλον, κάποιο προηγμένο ECM, αλλά δεν φέρει ούτε καν αερόφυλλα, το πιο απλό και φθηνό μέσο παραπλάνησης. Τα chaffs θα μπουν στο μέλλον, όταν θα μπουν οι επιπλέον 16 ASTER 30, το RAM 21cell, δηλαδή κάπου το 2028. Από το 2025, οι προηγμένες ψηφιακές φρεγάτες, χωρίς Link 16, θα πλέουν με 16 ASTER 30. Κι απέναντι θα υπάρχουν πλέον 200 με 300 ATMACA, με εμβέλεια αρκετή να “κλείσει” σχεδόν όλο το Αιγαίο για το ΠΝ. Κι αυτά, χωρίς καν να υπολογίσουμε το τουρκικό ναυτικό.

Κάποια στιγμή ο Ναύαρχος Κονιδάρης είχε γίνει «στόχος», όταν είπε πως “δεν θέλω πλοία εναέριας κυκλοφορίας”. Αυτό ακριβώς εννοούσε, πως πλοία με ένα state of the art ραντάρ, χωρίς όμως ικανό οπλισμό, είναι πλοία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. 16 ή 32 πύραυλοι δεν τα κάνουν πλοία αεράμυνας. Και δεν το έλεγε φανταζόμαστε μόνο για τις FDI, αλλά και για τις Bergamini ή τις HF2. Ουσιαστικά δεν έδειχνε πλοίο, έδειχνε τις ελάχιστες προδιαγραφές για κάποιο πλοίο.

Οι παράκτιες πυροβολαρχίες, ναι, θεωρητικά είναι εύκολος στόχος για το ελληνικό πυροβολικό, αλλά και την ΠΑ. Αλλά, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Γκουντέριαν ή Σβάρτσκοπφ για να καταλάβει πως οι Τούρκοι είναι πολύ εξυπνότεροι από όσο πιστεύουμε. Δεν πρόκειται να αφήσουν τις πυροβολαρχίες σε κοινή θέα, θα τις κρύψουν, ή θα την βάλουν σε υπόγεια καταφύγια με έξοδο προς ανατολάς, εντελώς απρόσβλητα από το Πυροβολικό μας. Θα τα προστατεύσουν με τους S-400 και τους HISAR. Και μια τοποθεσία με ATMACA, HISAR, S-400 δεν μπορεί να βουλιάξει. Αν δεν το καταλάβατε ακόμη, έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν, μέσα στο Αιγαίο, ο Ελληνικός Στόλος μπορεί να είναι σε εχθρική περιοχή. Ναι, ξαναλέμε πως ο ATMACA δεν είναι state of the art, αλλά ο αντίπαλος θα έχει εκατοντάδες. Πόσους ΜΜ40 θα έχουμε εμείς; πόσους ΜΜ40 μπορεί να κατασκευάσει η MBDA το χρόνο, και πόσο μας κοστίζουν; Καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα, πως η επένδυση των 3,3 δις ευρώ  που κάνουμε στις FDI, εξανεμίζεται ουσιαστικά πριν τη στιγμή που θα έρθουν τα πλοία στην Ελλάδα.

περισσότερα εδώ