Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Λετονία: Χαρακτηρίζει και επίσημα πλέον τη Ρωσία ως «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία»

 


Η Λετονία, δια απόφασης του Κοινοβουλίου της, χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους να επιβάλουν πιο περιεκτικές κυρώσεις στη Μόσχα ώστε να επέλθει ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Η Λετονία χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία στοχευμένη γενοκτονία εναντίον του ουκρανικού λαού», αναφέρει το ψήφισμα της Βουλής της χώρας της Βαλτικής.

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που καταδικάζουν τις ενέργειες της Ρωσίας, προστίθεται στο ψήφισμα.

Εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και χιλιάδες έχουν σκοτωθεί από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Η Μόσχα λέει ότι δεν στοχοποιεί αμάχους από πρόθεση σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως είναι ευγνώμων για το ψήφισμα της Βουλής στη Λετονία.

«Η Ουκρανία προτρέπει και άλλες χώρες και οργανισμούς να ακολουθήσουν», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Μόσχα καταδίκασε το ψήφισμα.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ουσία, εκτός από την κτηνώδη ξενοφοβία, πίσω από αυτή την απόφαση, είναι αναγκαίο να αποκαλέσουμε τους ιδεολόγους τίποτα περισσότερο από νεοναζί», έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσία λέει ότι έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία για να «αποναζιστικοποιήσουν» τη χώρα η οποία κυβερνάται, όπως υποστηρίζει, από νεοναζί, και χρησιμοποιεί επίσης τον όρο για επικριτές της στις χώρες της Βαλτικής.

πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ