Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Βρετανία: Καλεί σε «απολογία» τον Κινέζο πρεσβευτή για την «επιθετική» κλιμάκωση στην Ταϊβάν

 


Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Κίνας στη Βρετανία, Ζενγκ Ζεγκουάνγκ, για να δώσει εξηγήσει για τις ενέργειες του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν έπειτα από την επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Μετά την επίσκεψη της Πελόζι – του πιο υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στο νησί εδώ και δεκαετίες – η Κίνα προχώρησε στα μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί που ισχυρίζεται ότι είναι ανήκει στην επικράτειά της.

«Έδωσα εντολή σε αξιωματούχους να καλέσουν τον Κινέζο πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσει για τις ενέργειες της χώρας του. Παρατηρούμε μια ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά και ρητορική από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε η Τρας σε ανακοίνωσή της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει την Κίνα να επιλύσει τυχόν διαφορές με ειρηνικά μέσα, χωρίς την απειλή ή τη χρήση βίας ή εξαναγκασμού», συμπλήρωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ