Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

H Λετονία γκρέμισε γιγάντιο κομμουνιστικό μνημείο στη Ρίγα -Η στιγμή της κατεδάφισης [βίντεο]

 


Έναν οβελίσκο από μπετόν, διακοσμημένο με τα σοβιετικά αστέρια, που ήταν το κεντρικό τμήμα μνημείου της νίκης του Κόκκινου Στρατού, κατεδάφισαν οι Αρχές στην πρωτεύουσα της Λετονίας.

Υπό τα χειροκροτήματα πλήθους δύο βαριά μηχανήματα γκρέμισαν τον ύψους 79 μέτρων οβελίσκο, αφού προηγουμένως είχαν αποκαθηλωθεί από το μνημείο αρκετά μπρούτζινα αγάλματα τις προηγούμενες ημέρες. Το κατασκεύασμα που ορθωνόταν ως ουρανοξύστης στο κέντρο της Ρίγας σωριάστηκε με πάταγο σε παρακείμενη λίμνη στο Πάρκο της Νίκης.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που συμπλήρωσε προχθές έξι μήνες, η Λετονία εξέδωσε διάταγμα, βάσει του οποίου πρέπει να καταστραφούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου όλα τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί όταν η χώρα ήταν ακόμη μέρος της επικράτειας της ΕΣΣΔ.

«Το μνημείο αυτό υπενθύμιζε διαρκώς την κατοχή και τη μοίρα πολλών ανθρώπων μας: απελάσεις, καταπίεση κ.ο.κ. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους μνημεία», δήλωσε ο πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς στη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης της κατεδάφισης. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Μάρτιν Στάκις, έκανε από την πλευρά του λόγο για μια «ιστορική στιγμή για τη Ρίγα και ολόκληρη τη Λετονία».

Μια ομάδα ακτιβιστών είχε αποπειραθεί να κατεδαφίσει με δυναμίτη το μνημείο το 1997, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ στην έκρηξη σκοτώθηκαν δύο άτομα.


Πριν από μία εβδομάδα η γειτονική Εσθονία είχε αποκαθηλώσει ένα σοβιετικής εποχής μνημείο στην πόλη Νάρβα.

πηγή


RV