Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα εγκλήματα των Ρώσων εισβολέων: 440 πτώματα σε μαζική ταφή στο Ιζιούμ που μόλις ανακτήθηκε

 


Στην πόλη Ιζιούμ, στην βορειοαναατολική Ουκρανία, πρώην προπύργιο των Ρώσων εισβολέων, που απελευθερώθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης, βρέθηκε τόπος ομαδικής ταφής με 440 πτώματα.

Οι ουκρανοί χαρακτηρίζουν την ομαδική ταφή των εκατοντάδων ανθρώπων – ανάμεσά τους και στρατιώτες – απόδειξη των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις σε εδάφη που ήλεγχαν επί μήνες.

«Η Ρωσία αφήνει παντού πίσω της θάνατο και πρέπει να λογοδοτήσει», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οταν  οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν το Ιζιούμ, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους όπλα και πυρομαχικά.

Οι ερευνητές λένε ότι ορισμένοι από τους τάφους φαίνεται να είναι αμάχων, ενώ άλλοι φέρουν στρατιωτικά σύμβολα. Μερικοί από τους ξύλινους σταυρούς   σημειώνονται μόνο με αριθμούς. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς πέθαναν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά οι Ουκρανοί λένε ότι κάποιοι πιθανότατα σκοτώθηκαν πολεμώντας ενώ άλλοι μπορεί να τυπήθηκαν από βομβαρδισμούς και να πέθαναν από τα τραύματά τους.  

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει την εκταφή του χώρου για να συγκεντρώσει στοιχεία.

περισσότερα εδώ