Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Περικυκλώθηκαν οι Ρώσοι στο Κουπιάνσκ

 


Σήμερα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της διέσπασαν τις ρωσικές γραμμές στην περιοχή του Χαρκόβου, προωθήθηκαν κατά 50 χιλιόμετρα και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες.

«Είναι μια ευκαιριακή επίθεση που πραγματικά αιφνιδίασε τις ρωσικές δυνάμεις. Θα μπορούσε πραγματικά να σημάνει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να πιέσουν και να καταλάβουν το Κουπιάνσκ», υποστήριξε ο Νιλ Μέλβιν, του ινστιτούτου προβληματισμού RUSI.

Το Κουπιάνσκ είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος πάνω στον δρόμο για το κατεχόμενο Ιζιούμ, απ’ όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις της στην εν μέρει κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ, η πλήρης κατάληψη της οποίας είναι βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο.

Ένας Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι απομακρύνονται οι άμαχοι από το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε πλάνα με φορτηγά και τεθωρακισμένα να οδεύουν προς την περιοχή του Χαρκόβου.

Πληροφορίες που διαρρέουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ουκρανικά στρατεύματα κατέστρεψαν μια στρατηγικης σημασίας γέφυρα στο Κουπιάνσκ, την οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν για ανεφοδιασμό. Πολλοί σχολιάζουν ότι μετά την καταστροφή αυτής της γέφυρας, τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν τρόπο διαφυγής, οπότε έχουν περικυκλωθεί.

Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν το Κουπιάνσκ μέσα σε 72 ώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ρωσικές δυνάμεις στο Ιζιούμ θα απειληθούν με περικύκλωση και επομένως «θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους στο Ντονέτσκ», σχολίασε ο Μέλβιν.

Σύμφωνα με το The Kyiv Post, οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πριν από λίγο την πόλη του Ιζιούμ. 

περισσότερα εδώ