Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Επιστρέφει η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Λετονία λόγω Ρωσίας

 


Η Λετονία ήλθε ακόμη ένα βήμα εγγύτερα στην επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας την Τρίτη, 15 χρόνια αφότου την κατήργησε, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την άμυνά της για την περίπτωση μιας ρωσικής επίθεσης.

Η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής, μέλος του NATO, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, έδωσε την προκαταρκτική έγκρισή της στο μέτρο νωρίτερα εντός της ημέρας. Όταν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η θητεία θα επιστρέψει από το 2023 και θα αφορά τους άνδρες 18 έως 27 ετών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα είναι από τους πλέον διαπρύσιους επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εντός της ΕΕ, έχοντας ταυτόχρονα ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες της, έχοντας περικόψει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία και υποστηρίζοντας την απαγόρευση εισόδου μέρους των Ρώσων πολιτών στο μπλοκ των 27 χωρών.

Ο στόχος της επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας είναι "αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που διαθέτουν στρατιωτική εκπαίδευση ώστε η Λετονία να μην χρειαστε ποτέ να βιώσει την πολεμική φρίκη που βιώνει σήμερα ο ουκρανικός λαός", δήλωσε ο Λετονός υπουργός Άμυνας Άρτις Πάμπρικς, σε δήλωσή του. 

πηγή