Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι αλλάζουν το όνομα της πόλης σε "Αντρέι Ζντάνοφ" - Ποιος ήταν ο "αρχι-προπαγανδιστής" του Στάλιν

 


Στα τέλη του Ιουλίου, οι Ρώσοι άρχισαν να διακινούν πληροφορίες για πιθανή μετονομασία της κατεχόμενης από τους ίδιους πλέον Μαριούπολης, μέσω "δημοψηφίσματος" τον Σεπτέμβριο.

Με ανάρτησή του στο Telegram ο σύμβουλος του δημάρχου Πετρ Αντριουτσένκο, έκανε γνωστό ότι το δημοτικό συμβούλιο, συζητάει να θέσει προς έγκριση στο "δημοψήφισμα” το ενδεχόμενο επαναφοράς του ονόματος του Αντρέϊ Ζντάνοφ”, ενώ ο επικεφαλής του κινήματος Ρώσων βετεράνων του Αφγανιστάν, Βασίλι Τουριάνιτσα, σε συνέντευξή του , είπε ότι, "σ ένα άτυπο δημοψήφισμα, ίσως τεθεί και η μετονομασία της Μαριούπολης σε Ζντάνοφ”.

"Δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη για μένα, αν υπάρξει επιστροφή του ονόματος του "σφαγέα του λαού” Αντρέι Ζντάνοφ, που στα χρόνια του Μεγάλου Τρόμου ως μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής, προσυπέγραψε τις λίστες εκτελέσεων, ενώ το φθινόπωρο του 1937, υπήρξε επικεφαλής των εκκαθαρίσεων (καταστολών) του ΚΚΣΕ”, λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βαλεντίνα Κονόπ-Λιάσκο, στη οποία ανήκει η πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του ονόματος Μαριούπολη από Ζντάνοφ, το 1989.

Τον Ιανουάριο του 1989, εποχή της Περεστρόϊκα όταν λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι σε λιγότερο από τρία χρόνια η Σοβιετική Ένωση θα είχε διαλυθεί, η πρωτεύουσα της περιοχής του Αζόφ άλλαξε το όνομά της από Ζντάνοφ στο ιστορικό τοπωνύμιο Μαριούπολη.

Ποιος ήταν ο Αντρέι Ζντάνοφ

Η όμορφη πόλη στην Αζοφική θάλασσα, που ιδρύθηκε από Έλληνες και το 1879 πήρε το όνομα της Παναγιάς, μετονομάστηκε το 1948 σε "Ζντάνοβ”, όνομα γνωστού συνεργάτη του Στάλιν , γεννημένου στην Μαριούπολη.

Ο Αντρέι Αλεξάντροβιτς Ζντάνοφ ήταν Σοβιετικός πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε ηγέτης του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος και διαμορφωτής της πολιτιστικής πολιτικής της ΕΣΣΔ.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ζντάνοφ θεωρήθηκε ότι ήταν ο διάδοχος του Ιωσήφ Στάλιν, αλλά πέθανε πριν από αυτόν.

συνέχεια εδώ