Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Πολεμικό Ναυτικό: ΚΟΡΒΕΤΕΣ ΤΕΛΟΣ;

 


Όνειρο ήταν και τελείωσε; Ο λόγος για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο κάνουν λόγο για υποχώρηση της προτεραιότητας του προγράμματος λόγω έλλειψης πόρων. Θα προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO 200HN και βλέπουμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει πολύ μεγάλες και ανελαστικές ανάγκες.

Μήπως ως μέγα ζητούμενο θα αναδειχθεί προσεχώς το να αποφύγουμε την εκ νέου εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων με τη δικαιολογία της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας; Αυτό θα ήταν αυτοκαταστροφικό. Η οξύτητα της απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιδεινώνεται καθημερινά. Αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει περάσει στη φάση της προετοιμασίας της διεθνούς κοινής γνώμης για να πραγματοποιήσει επιθετική κίνηση κατά της Ελλάδας. Κοινός τόπος είναι ότι στόχος θα είναι να την σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μήπως ξεχνούμε ότι αυτό στο τραπέζι θέλει να σύρει την Ελλάδα, αφού πρώτα δημιουργήσει κάποιο στρατιωτικό τετελεσμένο; Ένα νησί; Εάν θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει, φοβούμενη το σάλο που θα προκληθεί από τη συμπεριφορά της, μάλλον κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Εάν δεν θέλουμε να απαξιωθούν στην πράξη αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες δεκάδων δισεκατομμυρίων, τις οποίες πλήρωσε από τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός, οφείλουμε η ρητορική περί αποτρεπτικής στρατηγικής να έχει επαρκές αντίκρισμα και ως εκ τούτου να είναι πειστική.

περισσότερα εδώ