Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

«Τελειωμένος» ή πιο επικίνδυνος τώρα ο Πούτιν;

 



Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντικές επιτυχίες στην περιφέρεια του Χαρκόβου, τρέποντας σε φυγή του ρώσους εισβολείς, στο Κίεβο (αλλά και στη Δύση) επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, δεδομένου ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμφίβολα βρίσκεται εκ νέου σε δύσκολη θέση. Το ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι νικηφόρα δεν το υποστηρίζει μόνον ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και αρκετοί αναλυτές στη Δύση. Αλλοι, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή στο ενδεχόμενο ένας Πούτιν με την πλάτη στον τοίχο να καταστεί ακόμη πιο επικίνδυνος. Πως «είναι τελειωμένος» ο Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται στα βορειοανατολικά της χώρας «τον έχουν ρίξει στα σκοινιά», υποστηρίζει για παράδειγμα ο δρ. Μάικ Μάρτιν, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Πολεμικών Μελετών του King’s College του Λονδίνου. Σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην Telegraph ενημερώνει τους αναγνώστες πως «έως ότου να διαβάσετε αυτό το άρθρο, πιθανότατα θα έχει χάσει την επικαιρότητά του, τέτοια είναι η ταχύτητα της προέλασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Σύμφωνα με τον βρετανό ειδικό «κατά πάσα πιθανότητα οι τελευταίες 72 ώρες του πολέμου στην Ουκρανία θα μελετώνται από γενιές μελλοντικών αξιωματικών και ιστορικών», καθώς οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας. 



Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρουν τεθωρακισμένο άρμα μάχης των Ρώσων που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής αντεπίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου τις τελευταίες ημέρες / Press service of the General Staff of the Armed Forces of Ukraine/Handout via REUTERS 


Και είναι αλήθεια πως οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προελαύνουν σε βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας να ανακοινώνει μέσω του Facebook το πρωί της Δευτέρας πως οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από ακόμη είκοσι κοινότητες τις τελευταίες 24 ώρες. Ο δρ. Μάρτιν προβλέπει πως οι Ουκρανοί μάλλον θα καταφέρουν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους τα εδάφη που έχουν ανακαταλάβει. «Οι Ρώσοι δυσκολεύονται να αμυνθούν, πόσω μάλλον να αντεπιτεθούν. Απλώς δεν έχουν τα στρατεύματα, ούτε την επιμελητεία, και το ηθικό τους – αυτό το απαραίτητο σε ένα πόλεμο άυλο στοιχείο – έχει πιάσει νέο πάτο», γράφει, υποστηρίζοντας πως «παρατηρούμε τη διάλυση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Μπορεί να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν τις γραμμές τους προσωρινά, αλλά έχουμε περάσει ένα σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Οι δυνάμεις της Ρωσίας ήταν προηγουμένως ανεπαρκώς εξοπλισμένες, εφοδιασμένες και με χαμηλό ηθικό. Σε αυτήν τη λίστα μπορεί να προστεθεί τώρα πως είναι τρομοκρατημένες από το ενδεχόμενο να μην περικυκλωθούν». 

συνέχεια εδώ