Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Κάγια Κάλας: Στο «τιμόνι» του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά μία γυναίκα;

 


Το ερχόμενο Ιούνιο το ΝΑΤΟ αναμένεται να επιλέξει τον ή την διάδοχό του Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η θητεία του ως γενικός γραμματέας ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Στη σκέψη των ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ κυριαρχεί ήδη το πρόσωπο που θα είναι το κατάλληλο για την ανάληψη της ηγεσίας της Συμμαχίας σε μία στιγμή πολύ δύσκολη για όλο τον πλανήτη.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά των Μάριο Ντράγκι και της Κάγια Κάλας, η οποία μάλιστα θεωρίται φαβορί για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Η Κάγια Κάλας πρωθυπουργός της Εσθονίας, 45 ετών, σκέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και καταδικάζει σθεναρά τη ρωσική εισβολή. «Μόνο η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, μπορεί να φέρει την ειρήνη», υποστηρίζει.

Μάλιστα, το Ταλίν από το Φεβρουάριο που η Μόσχα εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια βοηθά το Κιέβο με τον δικό του τρόπο. Μέχρι στιγμής, η Εσθονία έχει δώσει την μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια διεθνώς προς την Ουκρανία σε αναλογία με το ΑΕΠ της.

Ποια είναι λοιπόν η Κάγια Κάλας;

Γεννήθηκε στο Τάλιν στις 18 Ιουνίου 1977 και είναι κόρη του Σίιμ Κάλας, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 14ος πρωθυπουργός της Εσθονίας και αργότερα διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος. Κατά τη διάρκεια των σοβιετικών εκτοπισμών από την Εσθονία, η μητέρα της, Κρίστι, 6 μηνών τότε, απελάθηκε στη Σιβηρία με τη μητέρα και τη γιαγιά της σε ένα αυτοκίνητο βοοειδών και έμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Ο παππούς της ήταν ο Έντουαρντ Άλβερ, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Εσθονίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918 και πρώτος αρχηγός της Εσθονικής Αστυνομίας από το 1918 έως τις 24 Μαΐου 1919.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου το 1999 με πτυχίο νομικής. Πριν μπει στον χώρο της πολιτικής η Κάλας εργάστηκε ως δικηγόρος.

περισσότερα εδώ