Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Πολεμική η ρητορική της Τουρκίας, μην ξορκίζουμε απλώς το κακό που έρχεται

 


Η γλώσσα δεν είναι ποτέ αθώα ούτε ουδέτερη. Για παράδειγμα οι Τούρκοι δεν λένε ότι θα επιτεθούν στην Ελλάδα. Λένε “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Δεν λένε θα επιτεθούμε στην Ελλάδα και θα καταλάβουμε ένα νησί, γιατί αυτή η επιλογή των λέξεων, αυτή η διατύπωση και αυτή η φρασεολογία, θα τους καθιστούσε το ίδιο πράγμα με τον Πούτιν. Θα έμοιαζε ο Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο και θα ήταν “bad publicity” για την τουρκική ηγεσία, τώρα που η Δύση είναι σε πόλεμο με τη Μόσχα και τον αναθεωρητισμό της. 

Δεν λένε θα επιτεθούμε στην Ελλάδα, λένε θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, αφού ακόμα και η πιο αυθαίρετη πολιτική πρέπει να έχει μια μίνιμουμ νομιμοποίηση στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Οι Έλληνες παραβιάζουν τις Συνθήκες. Ταυτόχρονα, το “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”, έχει και το αβαντάζ ότι δίνει την εικόνα του αιφνιδιασμού, της τακτικής ευφυίας για τους Τούρκους. Θα μας πιάσουν στον ύπνο. Και θυμίζει φυσικά στους Τούρκους ψηφοφόρους, την επιτυχημένη εισβολή στην Κύπρο. Εμείς από την άλλη δεν λέμε τη λέξη πόλεμος γιατί δεν αποδεχόμαστε το ενδεχόμενο ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να δεχθούμε επίθεση από την Τουρκία.

Δεν λέμε ότι θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία. Ένα θερμό επεισόδιο θα είναι. Δεν δεχόμαστε ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να μας επιτεθεί, παρά τα σαφή σημάδια. Λέμε για τον κίνδυνο ενός “θερμού επεισοδίου”. Μοιάζει σαν να ξορκίζουμε το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικός πόλεμος. Είναι δυνατόν; Τον 21ο αιώνα; Στην Ευρώπη; Ένα θερμό επεισόδιο θα είναι και γρήγορα θα λήξει, δεν μπορεί. Θα πέσουν πάνω και στις δυο χώρες οι Μεγάλες Δυνάμεις και το επεισόδιο θα λήξει. Υποτίθεται ότι η εκτίμηση εδράζεται στην εμπειρία. Το σοβαρότερο επεισόδιο από τη μεταπολίτευση και μετά στα ελληνοτουρκικά, δεν ήταν τα Ίμια; Πόσο κράτησε; Λίγα 24ωρα. Έληξε με την παρέμβαση των Αμερικανών και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αποσύραμε τη σημαία από το ξερονήσι. Σιγά τα αυγά.

Είναι όμως έτσι; Τα σημάδια για το σχέδιο της Τουρκίας να επιτεθεί στην Ελλάδα- άσχετα αν τελικά θα υλοποιηθεί- είναι εκεί, ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Σύμφωνα με την τουρκική προπαγάνδα, η Ελλάδα είναι ένα κράτος που βασανίζει και πνίγει τους πρόσφυγες, άρα δεν είναι ένα κανονικό και πολιτισμένο κράτος και της αξίζει να τιμωρηθεί, παραβιάζει τις διεθνείς Συνθήκες και απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας με τη στρατικοποίηση των νησιών, άρα η Άγκυρα δικαιούται να της επιτεθεί. Οι διαρκείς, καθημερινές σχεδόν δηλώσεις από τους Τούρκους αξιωματούχους για την πιθανότητα μιας επίθεσης και η εθνικιστική υστερία των ελεγχόμενων ΜΜΕ, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι σχέδιο υπάρχει. Οποίος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί.

περισσότερα εδώ