Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Δραματική κλιμάκωση μεταξύ Νότιας-Βόρειας Κορέας: Βροχή προειδοποιητικών βολών και ρουκετών στα θαλάσσια σύνορα

 


Από το hellasjournal.com

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα άνοιξαν πυρ με προειδοποιητικές βολές και ρουκέτες πυροβολικού εν μέσω εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών.


Ο στρατός της Νότιας Κορέας έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς σε βορειοκορεατικό σκάφος που διέσχισε τα θαλάσσια σύνορα των δύο Κορεών στις 3.50 π.μ., ανακοίνωσε το επίσημο βορειοκορεατικό KCNA.

Σε απάντηση, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δέκα οβίδες από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών γύρω στις 5:15 π.μ., δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του Λαϊκού Στρατού της Βόρειας Κορέας.

Ο Γενικός Επιτελής του Νότου είπε ότι ανάγκασε σε αναστροφή ένα βορειοκορεατικό εμπορικό σκάφος που διέσχισε τη γραμμή βόρειας ορίου (NLL), το de facto θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο Κορέων.

«Το Γενικό Επιτελείο του Λαϊκού Στρατού της Κορέας… διέταξε να εκτοξευθούν δέκα βολές από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών για να στείλει πίσω το εχθρικό σκάφος», είπε ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας σε δήλωση που μεταδόθηκε από το KCNA.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων λόγω του πρόσφατου μπαράζ πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Κορέα παρενέβη με μαχητικά αεροσκάφη αφού βορειοκορεατικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στα σύνορα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε ότι ο Κιμ εκτόξευσε επίσης έναν βαλλιστικό πύραυλο στη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ.

Και προηγουμένως ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέταξε 12 πολεμικά αεροσκάφη κοντά στα σύνορα, τα οποία πιστεύεται ότι πραγματοποίησαν ασκήσεις βολής αέρος-εδάφους, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας.

Ο Κιμ εκτόξευσε άλλους δύο βαλλιστικούς πυραύλους σε μια «σαφή προειδοποίηση προς τους εχθρούς», ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκτόξευσε άλλους δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς την Ιαπωνία.

Η Νότια Κορέα λέει ότι ο Βορράς βρίσκεται στα πρόθυρα της πρώτης δοκιμής πυρηνικής βόμβας τα τελευταία πέντε χρόνια, με αξιωματούχους να λένε ότι «όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής».

πηγή