Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

F-22 Raptor στη Σούδα σε διεξαγωγή άσκησης ACE. Τι σημαίνει αυτό

 


Έφτασαν  χθες στην Σούδα τέσσερα F-22 Raptor της 90ης Μοίρα Εκστρατείας (Expeditionary Fighter Squadron) της USAF έφθασαν στην 115ΠΜ για ολιγοήμερη παραμονή και διεξαγωγή άσκησης ACE (Agile Combat Employment).

Πρόκειται για κλιμάκιο της Μονάδας η οποία έχει μετασταθμεύσει στην Ευρώπη από το καλοκαίρι και θα αναχωρήσει στο τέλος του μήνα. Στο μεσοδιάστημα έχει πραγματοποιήσει πολλές τέτοιες δραστηριότητες ανά την Ευρώπη, ενώ έχει συμμετάσχει σε air show και άλλες δραστηριότητες στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι  «ευέλικτες μετασταθμεύεις», οι αποκαλούμενες ACE (Agile Combat Employment), αφορούν επιχειρησιακές μετακινήσεις  στις οποίες μια πολύ μικρή ομάδα μηχανικών και άλλων υπόλογων μετακινείται σε μια τοποθεσία και υποστηρίζει από εκεί τη διαδικασία για 6-8 αεροσκάφη.

Η πρακτική αυτή έχει απώτερο στόχο να αντιμετωπίσει ραγδαία εξελισσόμενες καταστάσεις με άμεση ανταπόκριση δυνάμεων που θα ενισχύσουν άλλες χώρες σε περιοχή ενδιαφέροντος. Η ACE όμως στοχεύει και στην αντιμετώπιση του κινδύνου καταστροφής και αδρανοποίησης των βάσεων της USAF εκτός ΗΠΑ σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων, όπως το ευρωπαϊκό ή του Ειρηνικού, όπου Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις υποδομές με χρήση βαλλιστικών ή πυραύλων κρουζ, ακόμη και με πολυηχητικά όπλα. 

περισσότερα εδώ