Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

H Νορβηγία συνέλαβε τον γιο φίλου του Πούτιν -Συναγερμός για πτήση drone

 


H αστυνομία στη Νορβηγία συνέλαβε έναν γιο του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, πρώην αφεντικού των ρωσικών σιδηροδρόμων και φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, από την εποχή που ήταν στην KGB, για παράνομες πτήσεις drone πάνω από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

Ο Αντρέι Γιακούνιν συνελήφθη στο Χάμερφεστ της βόρειας Νορβηγίας, ανέφερε η αστυνομία, ενώ τοπικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει προηγουμένως την είδηση της σύλληψης ενός 47χρονου. Κάτοχος ρωσικής και βρετανικής υπηκοότητας ο Γιακούνιν ομολόγησε ότι πετούσε drone στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στον Αρκτικό Ωκεανό και τέθηκε υπό κράτηση, ενώ κατασχέθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές του.

Πρόκειται για την έβδομη σύλληψη Ρώσου υπηκόου τις τελευταίες ημέρες. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη χρήση drones και παράνομη λήψη φωτογραφιών στη Νορβηγία, που συνορεύει με τη Ρωσία και είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης. «Είναι απαράδεκτο ξένες μυστικές υπηρεσίες να πετούν drones πάνω από νορβηγικά αεροδρόμια. Οι Ρώσοι δεν έχουν δικαίωμα να πετούν drones στη Νορβηγία«, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δίκτυο NRK.

περισσότερα εδώ