Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

«Άγγιξαν» τις 100 οι παραβιάσεις στο Αιγαίο από οπλισμένα τουρκικά F-16

 


Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, συνολικά 91 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο σημερινό προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 18 αεροσκάφη.


Ειδικότερα, οχτώ ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις σημερινές παραβιάσεις συμμετείχαν και δύο αεροσκάφη τύπου CN-235.

Από τα 16 μαχητικά αεροσκάφη, τα 10 ήταν οπλισμένα, ενώ σήμερα σημειώθηκαν 7 εμπλοκές. Έξι από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά F-16 τις πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα, τρία ζεύγη τουρκικών F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια έκαναν υπερπτήσεις αφού πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων.

Το πρώτο τουρκικό ζεύγος στα 28.000 πόδια στις 13:31 και ακολούθησαν τρία λεπτά αργότερα τα άλλα δύο, το πρώτο στα 24.000 πόδια και το δεύτερο στα 15.000 πόδια.

Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

πηγή