Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με νέες κυρώσεις


Σκληρή απάντηση έδωσαν οι ΗΠΑ στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τους S-400, απειλώντας ταυτόχρονα με νέες κυρώσεις, <όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA .

 Όπως σημείωσε, «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Η τοποθέτηση καταλήγει ως εξής: «Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

περισσότερα εδώ