Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

«Δώστε μου ελευθερία ή δώστε μου θάνατο» - «Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα»

 


Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, με περίσσιο θάρρος, εδώ και πέντε μέρες είναι στους δρόμους για τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλες τις κινεζικές πόλεις και πανεπιστημιουπόλεις, όχι μόνο ενάντια στα αδιάκοπα τεστ για τον COVID-19 και τα lockdowns, αλλά και στην αυστηρή λογοκρισία και την ακόμη αυστηρότερη επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Με σύνθημα «κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα, θέλουμε ελευθερία» και κρατώντας λευκά φύλλα στα χέρια τους ως σύμβολο περιφρόνησης στο καθεστώς, αλλά και «όλα όσα θέλουμε να πούμε, αλλά δεν μπορούμε», διαμαρτύρονται με διαδηλώσεις και ολονυκτίες με αφορμή τον θάνατο 10 ψυχών έπειτα από φωτιά σε πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι, της περιφέρεις Σιντζιάνγκ.


«Δώστε μου ελευθερία ή δώστε μου θάνατο»

Σε ολόκληρη τη χώρα, το «θέλω ελευθερία» έχει γίνει η κραυγή συσπείρωσης για ένα κύμα διαμαρτυριών που καθοδηγείται κυρίως από τη νέα γενιά.

«Δώστε μου την ελευθερία ή δώστε μου το θάνατο!», φώναζαν εκατοντάδες άτομα σε διάφορες πόλεις, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Λευκό χαρτί Α4: Το σύμβολο ενάντια στη λογοκρισία -«Σβήνουν» κάθε ίχνος του στα social media

Η λογοκρισία της Κίνας έχει αυξηθεί στον υπέρτατο βαθμό, καθώς προσπαθεί να σβήσει από το διαδίκτυο τις εικόνες με τους διαδηλωτές να κρατούν τα λευκά φύλλα Α4, το σήμα κατατεθέν των διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς και τη «φίμωση».

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού σε σιωπηλή διαμαρτυρία, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.

Οι διαδικτυακές συζητήσεις και η ειδησεογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων έχουν πλέον απαγορευτεί, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας χθες το βράδυ.

Όλα τα στιγμιότυπα με τα λευκά φύλλα έχουν επίσης σβηστεί, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και των βίντεο με πακέτα λευκού χαρτιού, αναφέρει η Telegraph.

Εταιρεία με χαρτικά είδη θα απαγορεύσει την πώληση Α4

Τη Δευτέρα, οι μετοχές της M&G Stationery, εταιρείας με χαρτικά είδη, μιας γνωστής εταιρείας με περισσότερα από 80.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την Κίνα, έπεσαν έως και 3,1%, μετά από έγγραφο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε ότι η εταιρεία θα απαγορεύσει την πώληση λευκών φύλλων χαρτιού Α4 σε εθνικό επίπεδο τόσο online όσο και offline, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη (29/11).

Αργότερα, η εταιρεία δήλωσε ότι το έγγραφο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ήταν πλαστό και ότι έχει ειδοποιήσει την αστυνομία, ωστόσο χρήστες στα social media επιβεβαιώνουν ότι οι online παραγγελίες Α4 έχουν διακοπεί: «Αν η φήμη είναι ψευδής, τότε γιατί το κατάστημά της στο Taobao (από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας) δεν υποστηρίζει την παράδοση χαρτιού Α4 σε πολλά μέρη της Κίνας;»

περισσότερα εδώ