Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Γιατί, πλέον, οι Τούρκοι πετούν συνήθως τη νύχτα πάνω από τα νησιά του Αιγαίου;

 


Τα αντανακλαστικά της ελληνικής αεράμυνας δοκιμάζει σε καθημερινή πλέον βάση η τουρκική αεροπορία όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία που έρχονται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και είναι αν μη τι άλλο ανησυχητικά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Οκτωβρίου, καταγράφηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ, 8.882 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Πρόκειται για ρεκόρ πενταετίας καθώς τόσες πολλές παραβιάσεις δεν είχαμε ούτε το 2019 που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είχε προχωρήσει σε μια σειρά από προκλητικότατες ενέργειες σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος αλλά ούτε καν το 2020 που σύμφωνα με τον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ φθάσαμε εκείνο το καλοκαίρι στα πρόθυρα σύρραξης με την Τουρκία και χρειάστηκε «να ενεργοποιηθεί έντονα η Ουάσιγκτον προκειμένου τα πράγματα να μην βρεθούν εκτός ελέγχου» όπως έχει αποκαλύψει.

Η προκλητικότητα που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο εξάμηνο δεν έχει προηγούμενο καθώς η κλιμάκωση δεν είναι μόνο λεκτική, με φράσεις του στιλ «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» που εξαπολύει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ποιοτικά αναβαθμισμένη. Είναι η πρώτη φορά για παράδειγμα, που έχουμε τόσες πολλές νυχτερινές υπερπτήσεις – μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 45.

Συνέχεια εδώ