Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Σουηδία: Δύο συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας

 


Δύο άτομα συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Στοκχόλμης για “παράνομη και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών”, ανακοίνωσαν σήμερα οι σουηδικές αρχές, με τον Τύπο να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα έγγαμο ζευγάρι ρωσικής καταγωγής.

“Ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ύποπτο για παράνομη και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών κατά της Σουηδίας και διακεκριμένη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών κατά μιας ξένης δύναμης. Το άλλο πρόσωπο είναι ύποπτο για συνέργεια”, επεσήμαναν οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών, SÄPO, σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι ένα τρίτο πρόσωπο εξετάστηκε επίσης.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Εισαγγελία εκτίμησε ότι η συλλογή πληροφοριών είχε αρχίσει τον Ιανουάριο του 2013 στην περιφέρεια της Στοκχόλμης.

Από την πλευρά της, η SÄPO δήλωσε ότι η έρευνα που οδήγησε στις συλλήψεις είναι σε εξέλιξη “εδώ και καιρό” αλλά δεν έδωσε καμιά πληροφορία για την ταυτότητα των υπόπτων, για τις χώρες που αφορούν οι δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών ή τη φύση των πληροφοριών που συλλέχθηκαν.

περισσότερα εδώ