Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Παιχνίδια κατασκόπων στις Βρυξέλες – Μαροκινός πράκτορας πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς – Ποιος είναι ο Μ118

 


Το σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς, γνωστό πλέον ως Qatar Gate, στο οποίο πρωταγωνιστεί η οικογένεια Καϊλή αποκτά νέες διαστάσεις μετά και τις πληροφορίες για εμπλοκή του Μαρόκου στην υπόθεση. Όπως αναφέρει το Politico, οι βελγικές αρχές έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε έναν Μαροκινό κατάσκοπο.

Ο κατάσκοπος των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών (DGED) Mohamed Belahrech θεωρείται ένα από τα βασικά πρόσωπα του σκανδάλου διαφθοράς.

Η κωδική του ονομασία είναι «M118» και είναι γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό. Ειδικότερα, είναι παλιός γνώριμος των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών (CNI) αλλά και της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών (DGSI).

Στην Ισπανία η σύζυγός του Naima Lamalmi, μαζί με άλλες δύο επίσης Μαροκινές, την Atiqa Bouhouria και την Naziha El Montaser, είχαν ανοίξει ένα ταξιδιωτικό γραφείο (στη Βαρκελώνη), το οποίο λειτουργούσε σαν βιτρίνα , αφού στην πραγματικότητα μέσω αυτού διακινούνταν χρήματα που έρχονταν από το Μαροκινό Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων προκειμένου να πληρωθούν κατάσκοποι και πληροφοριοδότες. Αναπτύχθηκε ταυτόχρονα ένα ένα δίκτυο Μαροκινών που άρχισε να δημιουργεί ισλαμικούς συλλόγους και κέντρα για να εκπαιδεύσουν τους ιεροκήρυκες (τους ιμάμηδες) και να χτίζονται τζαμιά. Το κέντρο όλων αυτών ήταν το ταξιδιωτικό γραφείο. Όλα άρχισαν να ανακαλύπτονται το 2015 όταν οι ισπανικές αρχές ξεκίνησαν οικονομικό έλεγχο και η υπόθεση οδηγήθηκε στην ισπανική δικαιοσύνη. Επικεφαλής του δικτύου ήταν ο «M118». 

Συνέχεια εδώ