Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Μολδαβία: Σχέδιο ρωσικής εισβολής μέσα στο 2023, «βλέπει» η Υπηρεσία Πληροφοριών

 



Από το tovima.gr


Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στους πολίτες της Μολδαβίας οι δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας της χώρας για σχέδιο χερσαίας εισβολής της Ρωσίας μέσα στο 2023

Η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να εισβάλει στο έδαφος της Μολδαβίας το 2023, ανέφερε μολδαβικό δημοσίευμα, επικαλούμενο τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (SIS), Αλεξάντρου Μουστεάτσα.

Πότε θα συμβεί…

Προς το παρόν αναλύονται πολλά σενάρια, όπως αυτό της χερσαίας εισβολής της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο Μουστεάτσα και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετέδωσε το tvrmoldova.md, προβάλλοντας το θέμα ως «αποκλειστικό».

«Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα κάνει μια νέα επίθεση στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αλλά πότε θα συμβεί αυτό: είτε στις αρχές του έτους, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, είτε αργότερα, Μάρτιο, Απρίλιο» τόνισε ο Μουστεάτσα.


Και πρόσθεσε: «Ομως, από τις πληροφορίες που έχουμε, η Ρωσική Ομοσπονδία σκοπεύει να προχωρήσει περαιτέρω, με στόχο τη δημιουργία μιας σύνδεσης με την περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία είναι έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, και μετά με σαφήνεια μπορούμε να πούμε ότι ναι, σκοπεύουν να φτάσουν εδώ, να συνδεθούν. Το τι θα ακολουθήσει αργότερα, τις προθέσεις τους σε σχέση με το Κισινάου, μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά αυτό είναι πραγματικό και πολύ υψηλό ρίσκο».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας σημείωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στην Κολμπάσνα της Υπερδνειστερίας, φυλάσσεται στο μέγιστο από τους Ρώσους.

O Αλεξάντρου Μουστεάτσα (φωτογραφία από agora.md)

Η Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά κατά τη διάρκεια μιας εισβολής, κατέληξε το δημοσίευμα του tvrmoldova.md.

Πανικός και διευκρινίσεις

Η είδηση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη ανησυχία στους πολίτες της Μολδαβίας, με αποτέλεσμα ν’ ακολουθήσουν έντονες αντιδράσεις, συζητήσεις αλλά και… διευκρινίσεις.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινίσεις, λέγοντας ότι στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ήταν η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας, αλλά η υλοποίηση του εξαρτάται από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Στο πλαίσιο των δηλώσεων του κ. διευθυντή της SIS, Αλεξάντρου Μουστεάτσα για την TVR Moldova σχετικά με τους κύριους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, στις οποίες έγινε επίσης αναφορά στην ανάλυση πολλών σεναρίων με βάση τα οποία η Ρωσική Ομοσπονδία θα επιχειρούσε να πραγματοποιήσει μια χερσαία εισβολή μέσω της νότιας Ουκρανίας προς τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, διευκρινίζουμε ότι ο διευθυντής της SIS ανέφερε ότι ο στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου στην περιοχή της Υπερδνειστερίας εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα και μια νέα επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να γίνει το 2023.

»Ωστόσο, η εφαρμογή των σχεδίων τους εξαρτάται από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ζητούμε με σεβασμό από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να μεταδώσουν τη διευκρίνιση της SIS».

Νέα παρέμβαση…

Σε νέα του παρέμβαση, μετά τον σάλο που ξέσπασε, ο Αλεξάντρου Μουστεάτσα, διευκρίνισε ότι αναφερόταν στον γενικό στόχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει προς τα δυτικά, και έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία:

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της SIS (φωτογραφία από ziare.com)

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να κάνω έκκληση για ηρεμία στους πολίτες, σήμερα υπήρξε ένα κύμα συζητήσεων στην κοινωνία για το πώς ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου».

«Οι πληροφορίες που κατέχει η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας μαζί με τους εταίρους της δείχνουν ότι, το 2023, μπορούμε να περιμένουμε με μεγάλη πιθανότητα μια νέα επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας προς τα δυτικά», πρόσθεσε.

Και για να καθησυχάσει τους πολίτες της Μολδαβίας υπογράμμισε ότι «η Υπερδνειστερία παραμένει αρκετά ήρεμη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην περιοχή. Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, εξετάζουμε και συζητάμε διάφορες πτυχές μαζί της, έχει υπογραφεί σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας, άρα υπάρχει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, αυτό είναι σημαντικό, διότι για την επίλυση μιας σύγκρουσης πρέπει να υπάρχει διάλογος.

»Επομένως, από την άποψή μας, η ανάλυσή μας δείχνει ότι στην Υπερδνειστερία, ακόμη και αν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα, σταθμευμένα εκεί παράνομα, η κατάσταση παραμένει αρκετά ήρεμη αυτή τη στιγμή και η πρόβλεψή μας είναι ότι θα παραμείνει έτσι για αρκετούς μήνες ακόμα».

πηγή