Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Μισέλ Κλεζ: Ένας αληθινός εισαγγελέας

 

Στα 66 του χρόνια ο Βέλγος εισαγγελέας, Μισέλ Κλεζ βρίσκεται πίσω από την έρευνα για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς σε ευρωπαϊκούς θεσμούς τα τελευταία χρόνια, το λεγόμενο Qatargate. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews, ο εν λόγω εισαγγελέας ήταν ήδη αρκετά γνωστός στη βελγική πρωτεύουσα. Ειδικευμένος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, έχει παραχωρήσει ουκ ολίγες φορές συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Περισσότερο γνωστός είναι ως αμείλικτος τιμωρός της διαφθοράς, ως σύμβολο του αγώνα για την πάταξή της. Αυτός διεξήγαγε τις πιο ευαίσθητες έρευνες κατά της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια στο Βέλγιο, τόσο στην πολιτική όσο και στο ποδόσφαιρο του οποίου δηλώνει λάτρης. Φημίζεται επίσης για την τάση του να μιλάει χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Φιλοξενείται συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ και δεν φοβάται, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα, όχι μόνο να διαφωνεί αλλά και να συγκρούεται μετωπικά με την πολιτική, ακόμη και με τους πιο επιφανείς από τους εκπροσώπους της. 

«Βρισκόμαστε σε μια διεφθαρμένη χώρα. Είτε οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν, είτε οι ίδιοι είναι διεφθαρμένοι», είχε πει σε συνέντευξή του στις αρχές του 2022 προκαλώντας δημόσια αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, ο οποίος τον κάλεσε να το αποδείξει.


«Η τελευταία έκθεση της μονάδας επεξεργασίας οικονομικών πληροφοριών αναφέρει αστρονομικά ποσά που ξεπλύθηκαν από εγκληματικές οργανώσεις», απάντησε ο Κλεζ. «Εχετε 25 ανοιχτούς φακέλους για αστυνομική διαφθορά και η έρευνα συνεχίζεται. Βρισκόμαστε, λοιπόν, αρκετούς μήνες μετά τη δήλωση του κ. Ντε Κρο. Διερωτώμαι, υπάρχει πράγματι ακόμα ανάγκη να του αποδείξουμε ότι υπάρχει διαφθορά;».


Για 20 χρόνια υπηρετούσε τη δικηγορία πριν αποφασίσει να αναλάβει αρμοδιότητες εισαγγελέα ο Μισέλ Κλεζ. Λειτουργώντας μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα κατάφερε ως επικεφαλής της Ομάδας κατά της Διαφθοράς, OCRC, να στείλει στη φυλακή την πρώτη αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή αποκαλύπτοντας την υπόθεση που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Οι έρευνες του ξεκίνησαν, σύμφωνα με βελγικά μέσα, από τον περασμένο Ιούλιο και έμειναν κρυφές αφού δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων των βελγικών αστυνομικών αρχών έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από κανέναν πλην της μικρής ομάδας του για λόγους ασφάλειας και να μην διαρρεύσει κάτι που θα τίναζε την έρευνα στον αέρα.

«Φανταστείτε πως εμείς πολεμάμε με καταπέλτες και οι αντίπαλοί μας είναι εγκληματίες που τρέχουν με 200 χλμ./ώρα. Πώς μπορούμε να κερδίσουμε; Χωρίς υποκλοπές, περιλαμβανομένων και των πληροφοριών, είναι αδύνατο να κερδίσουμε τη μάχη», ανέφερε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μισέλ Κλεζ δικαιολογώντας την παρακολούθηση προσώπων υπεράνω υποψίας.


Ο Κλεζ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών για σημαντικές υποθέσεις στο παρελθόν. Η έρευνα για τις εσωτερικές συναλλαγές του βελγο-ολλανδικού ομίλου Fortis, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε με τον ίδιο «πρωταγωνιστή». Γνωστή είναι επίσης η υπόθεση της τράπεζας Belgolaise, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος σε μια έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος ο Κλεζ και η οποία οδήγησε σε ένταλμα σύλληψης ενός πρώην υπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. 

''Το βρώμικο χρήμα έχει διεισδύσει στην οικονομία. Ξένα κράτη όπως η Κίνα προσπαθούν να μας καταστήσουν υποτελείς''.

''Πρέπει να σκεφτούμε την ποινικοποίηση της ριζοσπαστικοποίησης του Ισλάμ'' δήλωσε.

Ο ίδιος διεξάγει έρευνες για τη χρηματοδότηση της ισλαμικής τρομοκρατίας ενώ είχε προειδοποιήσει από το 2016 ότι Σαουδική Αραβία και Κατάρ στέλνουν χρήματα για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης. 

Η αυστηρότητα του εν λόγω εισαγγελέα δεν κάνει εκπτώσεις όσον αφορά υποθέσεις που αφορούν αμιγώς την πατρίδα του, το Βέλγιο

Πηγή: kathimerini.grprotagon.grin.gr, με  πληροφορίες από την εφημερίδα ''Le Soir''. 


RV