Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ιταλία: Σχέδιο νόμου που μεταθέτει την ευθύνη των μεταναστών στο κράτος σημαίας των διασωστικών

 


Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο που θα υποχρεώνει τα κράτη σημαίας των πλοίων των ΜΚΟ να αναλάβουν τη φροντίδα των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Μετά τη διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας σχετικά με το πλοίο Ocean Viking, το οποίο απέπλευσε υπό νορβηγική σημαία, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει έναν κώδικα συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούν οι ΜΚΟ στα ιταλικά ύδατα. Ο κώδικας θα αποτελέσει μέρος ενός διατάγματος που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους, το διάταγμα για τον κώδικα για τις ΜΚΟ θα είναι έτοιμο. Αυτό το διάταγμα θα τιμωρεί τις ΜΚΟ που δεν τηρούν τους κανόνες που θα περιλαμβάνονται στο μέτρο», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκολα Μολτένι.


Το Πρακτορείο ANSA επικαλείται πηγές προσκείμενες στο θέμα, οι οποίες αναφέρουν ότι οι διασώστες θα πρέπει να ζητούν αμέσως από τους μετανάστες που επιβιβάζονται στο πλοίο να πουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε.

Μόλις φτάσουν σε ασφαλές λιμάνι και αποβιβαστούν, η πηγή εξήγησε ότι το κράτος σημαίας του πλοίου θα είναι τότε υπεύθυνο για την παραλαβή των μεταναστών και τη μεταφορά τους στον τελικό τους προορισμό.[...]

[...]Ο Μολτένι δήλωσε ότι όσοι παραβιάζουν τους κανόνες που υπαγορεύει ο κώδικας θα υποστούν διοικητικές κυρώσεις και, σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, κυρώσεις μέχρι και κατάσχεση του πλοίου από τις ιταλικές αρχές.

Το 2017, η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Ματέο Ρέντσι (Ανανέωση) είχε ήδη υιοθετήσει έναν κώδικα δεοντολογίας 13 σημείων για τις ΜΚΟ. Οι οργανώσεις Save the Children, Migrant offshore aid station (Moas), Proactiva Open Arms, Sos Mediterranée, Médecins Sans Frontières υπέγραψαν το έγγραφο αποδεχόμενοι τους κανόνες του.

Ο κώδικας που προτείνει η κυβέρνηση Μελόνι θα μπορούσε να εμπνευστεί από τον κώδικα του 2017. Ωστόσο, οι κανόνες που πρόκειται να εισαχθούν «προέρχονται από διεθνείς συμβάσεις», διευκρίνισε ο Μολτένι.

Στην τελετή για την 10η επέτειο των Αδελφών της Ιταλίας, του κόμματος του οποίου η Τζόρτζια Μελόνι είναι πρόεδρος, η πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της μετανάστευσης βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης χάρη στην Ιταλία.

«Η Ιταλία σταμάτησε να αποδέχεται με νωθρότητα κάτι απαράδεκτο και σήκωσε το κεφάλι της: το αποτέλεσμα είναι ότι θα μιλήσουμε για το πρόβλημα», δήλωσε το Σάββατο η Μελόνι. «Τώρα ξεκινάμε από την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», κατέληξε.

πηγή