Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη για τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου η Ελλάδα: Πίσω από χώρες όπως η Ναμίμπια, η Ρουάντα και η Ρουμανία


Greece ranked 48th out of 139 countries in the World Justice Project’s latest Rule of Law Index. Credit: World Justice Project

Από το legalnews24.gr

Μόλις στην 48η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου για το 2021 βρίσκεται η Ελλάδα. Με σκορ 0.61 η Ελλάδα βρίσκεται πιο κάτω στο σχετικό πίνακα του World Justice Project Rule of Law Index και από χώρες όπως η Ναμίμπια, η Ρουάντα, η Ρουμανία, η Χιλή, η Κοστα Ρικα, η Ουρουγάη, η Λετονία, και η Λιθουανία.

Τo World Justice Project Rule of Law Index θεωρείται η κορυφαία πηγή στον κόσμο για πρωτότυπα, ανεξάρτητα δεδομένα σχετικά με το κράτος δικαίου. Καλύπτοντας 139 χώρες και δικαιοδοσίες, ο Δείκτης βασίζεται σε εθνικές έρευνες σε περισσότερα από 138.000 νοικοκυριά και 4.200 νομικούς επαγγελματίες και ειδικούς για να μετρήσει πώς βιώνεται και αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου παγκοσμίως. 

Η σχετική κατάταξη περιέχεται στην πιο πρόσφατη έκθεση για το 2021 αξιολόγησης του κράτους δικαίου με βάση τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις του ευρύτερου κοινού και των νομικών εντός της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της αξιολόγησης που λαμβάνονται υπόψη, το αποτελεσματικό κράτος δικαίου μειώνει τη διαφθορά, καταπολεμά τη φτώχεια και τις ασθένειες και προστατεύει τους ανθρώπους από μικρές και μεγάλες αδικίες. Αποτελεί το θεμέλιο για τη δικαιοσύνη,  ισότητα ευκαιριών που στηρίζει την ανάπτυξη, για υπεύθυνη διακυβέρνηση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Παραδοσιακά, το κράτος δικαίου θεωρείται ως ο τομέας των δικηγόρων και των δικαστών. Ωστόσο, καθημερινά ζητήματα ασφάλειας, δικαιωμάτων, δικαιοσύνης και διακυβέρνησης επηρεάζουν το σύνολο των πολιτών.

Οι τέσσερεις βασικές αρχές που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση του κράτους δικαίου είναι:

  • Η ανάληψη ευθύνης, κατά πόσο δηλαδή η κυβέρνηση αλλά και ο ιδιωτικός τομέας είναι υπόλογοι βάσει του νόμου.
  • Η σαφήνεια , σταθερότητα και ομοιομορφη εφαρμογή του νόμου και κατά πόσο εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιοκτησία και τα διαδικαστικά δικαιώματα.
  • Η διαδικασία ψήφισης, εφαρμογής και εκτέλεσης της νομοθεσίας
  • Η δικαστική ανεξαρτησία και αμεροληψία, δηλαδή κατά πόσο η δικαιοσύνη αποδίδεται έγκαιρα από ικανούς, ηθικούς, και ανεξάρτητους δικαστές.

Δείτε την Έκθεση εδώ


πηγή