Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο με τους Ρομά να κρατούν καραμπίνες

 


Τα όπλα βγήκαν, για άλλη μια φορά, στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον οικισμό της «Αγίας Σοφίας» στη Θεσσαλονίκη, με τους τσιγγάνους να ρίχνουν στον αέρα και προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, όπως φαίνεται στις εικόνες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το protothema.gr.

Όλα ξεκίνησαν στις 15.45 όταν ομάδα τσιγγάνων βγήκε από τον οικισμό και έστησε οδοφράγματα ανάβοντας φωτιές σε λάστιχα οχημάτων, επί της οδού Πόντου. Λίγα λεπτά αργότερα κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν παρατεταμένοι έξω από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να τους απωθήσουν.


roma-oplo__1_

Η ομάδα των Ρομά κατευθύνθηκε στον δρόμο που βρίσκεται έξω από τον οικισμό, στήνοντας νέα οδοφράγματα και ανάβοντας φωτιές. Οι πρώτοι πυροβολισμοί από καραμπίνες ξεκίνησαν να πέφτουν στον αέρα, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, με τους Τσιγγάνους να απειλούν συνεχώς τους αστυνομικούς ότι θα πάρουν τα όπλα και να τους προκαλούν να πάνε προς το μέρος τους.

roma-oplo__2_

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δυνάμεις των ΜΑΤ διαβίβασαν προς το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι τα άτομα ενεργούν με όπλα, ενώ έλαβαν εντολή να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Οι πυροβολισμοί των τσιγγάνων συνεχίστηκαν, ενώ τα σκάγια έσκαγαν πολλές φορές δίπλα από τις διμοιρίες, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από το σημείο, καθώς η κατάσταση ήταν επικίνδυνη για τη σωματική τους ακεραιότητα, ωστόσο αρκετά ήταν τα οχήματα που έφευγαν από κοντινές επιχειρήσεις και διέρχονταν από το σημείο.

roma-oplo__3_

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που πέφτουν πυροβολισμοί μέσα από τον οικισμό, αφού το ίδιο είχε συμβεί και στα επεισόδια της περασμένης Τρίτης.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση εκτονώθηκε δύο ώρες μετά την έναρξη των επεισοδίων, με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τσιγγάνων που ζήτησαν από τους ταραξίες να σβήσουν τις φωτιές και να εισέλθουν στον οικισμό, προκειμένου να απομακρυνθούν και οι αστυνομικές δυνάμεις.

πηγή