Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Αυστριακός Καγκελάριος: Κλειδί οι φράχτες για τη συνοριακή προστασία της ΕΕ

 


Από το euractiv.gr

Οι φράχτες είναι το κλειδί για την προστασία της ΕΕ στα σύνορά της, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ* σε συνέντευξή του την Κυριακή, αναφερόμενος στη στιγμή που ο φράχτης στα σύνορα με την Τουρκία και την Ελλάδα επέτρεψε στις ελληνικές συνοριακές αρχές να αποκρούσουν την είσοδο παράτυπων μεταναστών.

Ενόψει των σημαντικών περιφερειακών εκλογών στην Κάτω Αυστρία τον Φεβρουάριο και της εξάμηνης σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Αυστρία δίνει μεγάλη έμφαση στην προσφυγική πολιτική, με τον Νεχάμερ να ζητά να «σπάσουν τα ταμπού» στην τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για φέτος την περασμένη εβδομάδα.


«Οι φράχτες έχουν αποτρεπτική λειτουργία και έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε ο Νεχάμερ στην μεγαλύτερη αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung την Κυριακή. «Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διοχετεύσουν την παράνομη μετανάστευση, να την ελέγξουν πιο στενά και έτσι να αποτρέψουν τις παράνομες διελεύσεις. Αλλά ένας φράχτης χρειάζεται επίσης επιτήρηση, υπαλλήλους και τεχνικό εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Ο Νεχάμερ υπογράμμισε επίσης την αποτελεσματικότητα του ελληνοτουρκικού συνοριακού φράχτη, ο οποίος έχει εμποδίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, ιδίως μετά το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα το 2020 από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα εμποδίζει πλέον την πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα.

«Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό εκεί, όπου η Αυστρία υποστήριξε την Ελλάδα με μια μονάδα ειδικών δυνάμεων. Εκείνη την εποχή, βίαιοι μετανάστες που έρχονταν από την Τουρκία προσπάθησαν να γκρεμίσουν τον φράχτη, για να περάσουν τα σύνορα», υπενθύμισε ο Νεχάμερ, σημειώνοντας ότι η συνοριακή αστυνομία ήταν αποτελεσματική στο να απωθήσει τους μετανάστες με δακρυγόνα, εν μέρει λόγω του φράχτη.

Οι φράχτες είναι απαραίτητοι «για την υποστήριξη χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουγγαρία, οι οποίες πλήττονται από υψηλή μεταναστευτική πίεση, στα σύνορα», επέμεινε.

Μιλώντας για τις ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, ο Αυστριακός ηγέτης είπε ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο όταν δημιουργηθεί μια «λειτουργική προστασία των εξωτερικών συνόρων».

Η Αυστρία, στην οποία έχουν εισέλθει στη χώρα περίπου 100.000 μη Ουκρανοί πρόσφυγες μέχρι στιγμής φέτος, θα πιέσει πιθανότατα να εξεταστεί το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα είναι αφιερωμένη σε αυτό τον Φεβρουάριο.

Πηγή

*Ο 49χρονος Καρλ Νεχάμερ είναι πρώην στρατιωτικός και σύμβουλος επικοινωνίας που ανέβηκε μέσα από την ιεραρχία του κόμματος για να γίνει σήμερα πρόεδρος του OVP. Αγαπά την στρατιωτική διάλεκτο και ευχήθηκε «Soldatenglueck!» (στρατιώτες καλή τύχη) στις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν πέρυσι στα αυστριακά σύνορα.

Ως υπουργός Εσωτερικών, ήταν το πρόσωπο κλειδί για την εφαρμογή των βασικών σημείων της πολιτικής του Κουρτς: σκληρή γραμμή στην μεταναστευτική πολιτική, ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και δέσμευση για την αποφυγή επανάληψης της μεταναστευτικής κρίσης της περιόδου 2015-2016 για την Ευρώπη, τότε που η Αυστρία υποδέχθηκε αιτούντες άσυλο που αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της.