Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για τα «παιδιά» του Κρεμλίνου… πέρα βρέχει

 


«Αφήστε με να στρατολογήσω μια ομάδα από τα παιδιά της ελίτ και ο πόλεμος θα τελειώσει σε μια μέρα», είναι μια κυνικά ρεαλιστική ρήση που αποδίδεται στον Ρώσο στρατηγό και μετέπειτα πολιτικό Αλεξάντρ Λέμπεντ.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πια εισέλθει στον 11ο μήνα, τα σενάρια ως προς την εξέλιξή του δίνουν και παίρνουν για το 2023.

Η ηγεσία της Μόσχας έχει ήδη προχωρήσει σε μερική επιστράτευση 300 χιλιάδων εφέδρων, εν μέσω αυξανόμενων καταγγελιών ότι τους στέλνει στα πεδία των μαχών χωρίς επαρκή εκπαίδευση και εξοπλισμό, ως «τροφή για τα κανόνια».

Από την αρχή του νέου έτους εν τω μεταξύ προχωρά σε αύξηση του μεγέθους των Ενόπλων Δυνάμεων και όλα δείχνουν ότι προετοιμάζεται για νέα ευρεία επίθεση στα ουκρανικά εδάφη, ανάγοντας τον πόλεμο σε υπαρξιακή μάχη με τη Δύση.

Τούτων λεχθέντων, το μόνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι δεν θα δούμε να δοκιμάζεται στην πράξη το σενάριο του Λέμπεντ…

Οι προνομιούχοι γόνοι της ρωσικής ελίτ συνεχίζουν να ζουν ανέμελα στα πλούτη, με πολυτελείς ανέσεις και διακοπές σε μακρινούς -εκτός του φάσματος των δυτικών κυρώσεων- προορισμούς, μακριά από τις κακουχίες και τους κινδύνους του πολέμου.

Για του λόγου το αληθές, σχετική έρευνα δημοσίευσε πρόσφατα το Vazhnyye Istorii: ένας ανεξάρτητος ιστότοπος που ίδρυσαν Ρώσοι ερευνητές δημοσιογράφοι, που έχουν μεταφέρει πλέον την έδρα τους στη Λετονία.

Επικοινώνησαν τηλεφωνικά με είκοσι γιους και γαμπρούς πολιτικών… βαρέων βαρών στα ρωσικά εδάφη, ζητώντας τη γνώμη τους για την μερική επιστράτευση, για τον πόλεμο -«ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά τη Μόσχα- και για την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν για την πατρίδα.

Συνέχεια εδώ