Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Δικαστική έγκριση στη συμφωνία «μετρητά για μετανάστες» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου – Ρουάντας

 


Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει μετανάστες στη Ρουάντα είναι νόμιμο, αποφάνθηκε τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το σχέδιο δεν παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ή τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβάλει στην κυβέρνηση της Ρουάντα 120 εκατ. λίρες για την επεξεργασία των αιτήσεων των αιτούντων άσυλο για το καθεστώς του πρόσφυγα, επρόκειτο να ξεκινήσει τον Μάιο, αλλά μια σειρά νομικών προσφυγών σήμαινε ότι οι πρώτοι μετανάστες δεν έχουν ακόμη φθάσει στην ανατολικοαφρικανική χώρα.

«Αυτό είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε με καινοτόμες, μακροπρόθεσμες λύσεις στην παγκόσμια μεταναστευτική κρίση», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα, Γιολάντε Μακόλο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει πολιτικές «μετρητά για μετανάστες». Η Δανία έθεσε την τάση όταν συμφώνησε στη δική της συμφωνία εξωτερικής ανάθεσης με τη Ρουάντα το 2021, για την οποία άλλαξε την εθνική νομοθεσία για να της επιτρέψει να μετεγκαταστήσει αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός της ΕΕ.

πηγή