Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ετοιμάζεται για ακραίες προκλήσεις η Ελλάδα



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL 

Πίσω από την γεωπολιτική σκακιέρα και τις κινήσεις που γίνονται, ιδίως μετά την πρωτοβουλία που έλαβε το Κάιρο, η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή της επόμενης κίνησης στην περιοχή της Μεσογείου από την πλευρά της Άγκυρας.

Μπορεί, βεβαίως, η Τρίπολη να θεωρείται η «θιγόμενη» από την μονομερή απόφαση του προέδρου Σίσι να οριοθετήσει τα δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Αιγύπτου, αλλά πίσω από κάθε κίνηση στην οποία προχωρά η Λιβύη, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή της Μεσογείου, γνωρίζουν πως κρύβεται η Τουρκία.


Και η ιδιαίτερα προκλητική αντίδραση, προ ημερών, από την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης και ιδίως της υπουργού Eξωτερικών Μανγκούς, που μίλησε για την διεξαγωγή ερευνών της Ελλάδας σε «διαφιλονικούμενη περιοχή», μαρτυρά τον δάκτυλο της Άγκυρας.

Η γειτονική χώρα σε κάθε ευκαιρία θέλει να εκμεταλλεύεται την γεωπολιτική συγκυρία με στόχο ν’ ανοίγει νέα ελληνοτουρκικά μέτωπα.

Άλλωστε στην αναθεωρητική της στάση στη Μεσόγειο, εμπίπτει και η ενόχληση που εκφράζεται μέσω των κυβερνητικών της αξιωματούχων για την περιοχή διεξαγωγής ερευνών από την ExxonMobile. Και μπορεί η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή να μην εμπίπτει στην θαλάσσια ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, όμως εντάσσεται στην περιοχή που η τουρκική εταιρεία πετρελαίου έχει έρθει σε μια ακόμη παράνομη συμφωνία για έρευνες με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, εντός των θαλασσίων ζωνών Λιβυκής κυριαρχίας.

Κίνηση ματ από τον Σίσι

Ο νέος αιφνιδιασμός από το Κάιρο με την μονομερή οριοθέτηση στο δυτικό όριο της ΑΟΖ έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω, ως ένας επιπλέον μεγάλος «πονοκέφαλος» για την Τουρκία διότι η κίνηση αυτή πιέζει δυναμικά την Τρίπολη ν’ απεμπολήσει τη συμμαχία με την Άγκυρα και να βρεθεί το επόμενο διάστημα στο τραπέζι με δυο ισχυρούς παίκτες της Μεσογείου, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη χάραξη μάλιστα προς το βορρά τοποθετεί την Αίγυπτο- κι όχι μόνο- εντός της ζώνης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που έχει καταδικαστεί από τη Διεθνή κοινότητα.

Και επειδή η Άγκυρα έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, όπως και τις προηγούμενες ημέρες να προσεγγίσει το Κάιρο με σκοπό να μπει «σφήνα» στη συμμαχία Ελλάδας- Αιγύπτου, αντιλαμβάνεται πως κάθε κίνησή της δεν έχει την παραμικρή επιτυχία. Πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από τον αιφνιδιασμό Σίσι, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ετοιμάζει εντάσεις η Άγκυρα

Η απομόνωση από τον ενεργειακό καμβά και από τις εξελίξεις στην Μεσόγειο «οπλίζουν» το νευρικό σύστημα της Τουρκίας που ξεσπά στον ουρανό του Αιγαίου, όπως έκανε την Τετάρτη, που μόλις λίγες ώρες μετά την κίνηση Σίσι, τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε δεκάδες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIRΑθηνών και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Τα 14 οπλισμένα τουρκικά F-16 και οι 9 αερομαχίες σε συνδυασμό με τις 96 συνολικά παραβιάσεις μαρτυρούν μια ημέρα που η ένταση χτύπησε «κόκκινο» στον ουρανό του Αρχιπελάγους, με την Τουρκία να επιχειρεί- κάτι που δεν το κάνει για πρώτη φορά- να μεταφέρει από την Μεσόγειο, την κρίση στο Αιγαίο.

Συνέχεια εδώ