Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Δημοσίευμα της La Stampa για τον Αβραμόπουλο: €5.000 το μήνα από τη ΜΚΟ του Panzeri – 60.000 για δυο συνέδρια και ένα άρθρο


Από το hellasjournal.com

Δημοσίευμα της έγκυρης ιταλικής La Stampa που αναρτήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης εμπλέκει ευθέως τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο με απολαβές από το σύστημα του Qatar Gate.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος MARCO BRESOLIN από τις Βρυξέλλες, στη La Stampa στο άρθρο με τίτλο Avramopoulos, 60 mila euro per partecipare a due eventi: “Avevo l’ok di von der Leyen” (Αβραμόπουλος, 60 χιλιάδες ευρώ για συμμετοχή σε δύο διοργανώσεις: «Είχα το οκ της φον ντερ Λάιεν»)

Δύο συνέδρια -ένα διαδικτυακό και ένα στην Ελλάδα – και ένα γραπτό άρθρο σε ιστότοπο. Αυτά είναι τα μόνα ίχνη του έργου της «ενεργητικής προβολής των δραστηριοτήτων του συλλόγου Fight Impunity» για το οποίο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εισέπραξε παράβολο 60 χιλιάδων ευρώ.

Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος επιβεβαίωσε χθες την είδηση που δημοσιεύει η La Stampa και παραδέχτηκε ότι λάμβανε 5.000 ευρώ τον μήνα για ένα χρόνο από τη ΜΚΟ του Antonio Panzeri, η οποία κατέληξε στο επίκεντρο της έρευνας της εισαγγελίας των Βρυξελλών.


Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ τόνισε ότι είχε λάβει «γραπτή εξουσιοδότηση από την Ursula von der Leyen», παρόλο που η ΜΚΟ δεν ήταν εγγεγραμμένη στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ. Μια λεπτομέρεια που προκαλεί μεγάλη αμηχανία στους επάνω ορόφους του κτιρίου Berlaymont, τόσο που το στέλεχος της ΕΕ ανακοίνωσε αμέσως εσωτερική έρευνα για να εξακριβώσει τυχόν εσφαλμένη συμπεριφορά του πολιτικού ελληνικής υπηκοότητας. Ειδικότερα, η προσοχή εστιάζεται στις συναντήσεις του με μέλη της σημερινής Επιτροπής.

Ο Αβραμόπουλος -ο οποίος ασχολήθηκε με εσωτερικές υποθέσεις και μετανάστευση κατά τη θητεία του ως επίτροπος- δεν εμπλέκεται άμεσα στην έρευνα για το φερόμενο κύκλωμα διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που θα είχε ενορχηστρωθεί από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το όνομά του δεν αναφέρθηκε από τους ανακριτές και αποχώρησε από τη θέση του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ την ίδια ημέρα των συλλήψεων.

Όμως κάποια στοιχεία που σχετίζονται με τη συνεργασία του με το Fight Impunity είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενα. Πρώτα από όλα, οι προωθητικές του δραστηριότητες για τη ΜΚΟ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον είχε εξουσιοδοτήσει να λάβει αμοιβή λόγω του γεγονότος ότι θα έπρεπε να διεξάγει «εκστρατείες ευαισθητοποίησης, όπως για παράδειγμα τη δημοσίευση άρθρων, τη συμμετοχή σε συνέδρια, έναρξη εκδηλώσεων, συνεντεύξεις»: αυτό διαβάζουμε στη γνώμη της ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας που είχε εξετάσει το αίτημά του. Ο Αβραμόπουλος, ωστόσο, παρακολούθησε μόνο δύο δημόσιες εκδηλώσεις Fight Impunity.

Η πρώτη χρονολογείται στις 12 Ιουλίου 2021: μίλησε για λίγα λεπτά κατά την εισαγωγή ενός διαδικτυακού σεμιναρίου, με αφορμή το οποίο ο Αβραμόπουλος είχε επίσης γράψει ένα άρθρο για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας, που δημοσιεύτηκε στο Πύλη NewEurope.

Το δεύτερο χρονολογείται στις 13 Απριλίου 2022: ένα συνέδριο στην Ελλάδα που είδε τον πρώην επίτροπο στη σκηνή παρέα με τον Panzeri. Πράγματι, «ο μεγάλος μου φίλος Παντζέρι», όπως τον παρουσίασε ο κεντροδεξιός Έλληνας πολιτικός, ορίζοντας τον εκφραστή του Άρθρου Πρώτου ως «ηγετική φυσιογνωμία της ιταλικής πολιτικής». Μεταξύ άλλων, στο σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες ο Αβραμόπουλος εξηγεί ότι πληρωνόταν από το Fight Impunity μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

«Επειδή η δραστηριότητα της οργάνωσης είχε μειωθεί πολύ -δήλωσε- ζήτησα τη λήξη της αποζημίωσης. Μετά τον Μάρτιο η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει. Ωστόσο, η συμμετοχή στο δεύτερο συνέδριο χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2022.

Χθες το θέμα ήταν το αντικείμενο της καθημερινής ενημέρωσης με τον Τύπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Επαληθεύουμε αν κατά τη διάρκεια της θητείας του τήρησε τους περιοριστικούς όρους, δηλαδή να μην έρθει σε επαφή με την Επιτροπή».

Από το προφίλ του Αβραμόπουλου στο Twitter φαίνεται ότι στις 3 Οκτωβρίου είχε συνάντηση με τη Βέρα Γιούροβα, η οποία είναι η αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για τη Διαφάνεια και τις Αξίες. Τον Ιούλιο, ωστόσο, έκανε διακοπές στην Ελλάδα με τον Γιοχάνες Χαν, επίτροπο προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε να μην ασκήσει πίεση στους επιτρόπους εκ μέρους του Fight Impunity και μπορεί να συναντήθηκε με πρώην συναδέλφους του με προσωπική ιδιότητα, αλλά είναι σαφές ότι η γραμμή μεταξύ παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας είναι πολύ λεπτή.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πρόσφατες δημόσιες συναντήσεις με εκπροσώπους της Ντόχα.

Η τελευταία επίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Ahmed bin Hassan Al Hammad, κατά την οποία συζήτησαν «τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Κατάρ και ΕΕ, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ήταν 27 Νοεμβρίου 2019, τρεις μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ως Επιτρόπου.

πηγή