Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ο κόσμος δεν θα είναι πλέον ίδιος: Oι ΗΠΑ έφτασαν στην πυρηνική σύντηξη - Απεριόριστη, καθαρή, φτηνή ενέργεια

 


Από το hellasjournal.com

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου αύριο Tρίτη ότι οι επιστήμονες μπόρεσαν, για πρώτη φορά στην ιστορία, να παράγουν μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται για την ανάφλεξή της.

Η Washington Post το γράφει μιλώντας για «ένα ορόσημο στη δεκαετή και δαπανηρή αναζήτηση για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που παρέχει απεριόριστη, καθαρή και φθηνή ενέργεια».

Για την αμερικανική εφημερίδα, είναι το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας χωρίς άνθρακα που οι επιστήμονες κυνηγούν από τη δεκαετία του 1950.


Η ανακάλυψη έγκειται στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης που στεγάζεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιφόρνια. Ορισμένοι ερευνητές, που έδωσαν συνέντευξη στην Washington Post, επιβεβαίωσαν τις εξελίξεις, αλλά υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο σκοπός της έρευνας για τη σύντηξη είναι η αναπαραγωγή της πυρηνικής αντίδρασης μέσω της οποίας δημιουργείται ενέργεια στον Ήλιο. Μέχρι τώρα, τα πειράματα είχαν απογοητεύσει τις προσδοκίες των μελετητών, οι οποίοι πράγματι είχαν καταφέρει να πυροδοτήσουν τη σύντηξη, αλλά χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερη ενέργεια για να την αποκτήσουν από την αντίδραση που στη συνέχεια  απελευθερώθηκε.

Προσπάθειες από τη δεκαετία του ΄50

Οι φυσικοί από τη δεκαετία του 1950 προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αντίδραση σύντηξης που τροφοδοτεί τον ήλιο, αλλά καμία ομάδα δεν μπόρεσε να παράγει περισσότερη ενέργεια από την αντίδραση από αυτή που καταναλώνει – ένα ορόσημο γνωστό ως καθαρό ενεργειακό κέρδος ή κέρδος στόχου, που θα βοηθούσε στην απόδειξη της διαδικασίας και θα μπορούσε να προσφέρει μια αξιόπιστη, άφθονη εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα και τη συμβατική πυρηνική ενέργεια.

Το ομοσπονδιακό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, το οποίο χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αδρανειακή σύντηξη περιορισμού που περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός μικροσκοπικού σφαιριδίου πλάσματος υδρογόνου με το μεγαλύτερο λέιζερ στον κόσμο, είχε επιτύχει καθαρό κέρδος ενέργειας σε ένα πείραμα σύντηξης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η ανακάλυψη των ΗΠΑ έρχεται καθώς ο κόσμος παλεύει με τις υψηλές τιμές ενέργειας και την ανάγκη να απομακρυνθεί γρήγορα από την καύση ορυκτών καυσίμων για να σταματήσει η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί  σχεδόν 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επιδοτήσεις για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές και να κερδίσει έναν παγκόσμιο αγώνα για καθαρή τεχνολογία επόμενης γενιάς.

πηγή