Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Κύπρος: Σύρος ισλαμιστής ΄΄πρόσφυγας΄΄ καταδικάστηκε για αδικήματα τρομοκρατίας

 


Ποινή φυλάκισης δύο ετών επέβαλε την περασμένη Δευτέρα, το Δικαστήριο Λεμεσού σε 26χρονο Σύρο κατηγορούμενο, ο οποίος μετά από ακροαματική διαδικασία κρίθηκε ένοχος για παρακολούθηση και εκπαίδευση για αδικήματα τρομοκρατίας. Ο κατηγορούμενος βρισκόταν υπόδικος από τις 20/7/21 στις Κεντρικές Φυλακές και αφού ολοκληρώσει την ποινή φυλάκισης του αναμένεται να απελαθεί, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο υπό καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Όπως είχε γράψει ο «Φ», ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 3/1/2021 μετά από έρευνες του ΤΑΕ Αρχηγείου σε κατοικία της ορεινής Λεμεσού αφού προηγουμένως λήφθηκαν σχετικές πληροφορίες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ και το Γραφείο Καταπολέμησης Τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες συγκεκριμένος χρήστης μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης συνομιλούσε για θέματα τρομοκρατίας και στρατολόγησης.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά πως αποτελεί εύρημα του Δικαστηρίου ότι στο κινητό τηλέφωνο του εντοπίστηκαν πέραν των 3.000 βίντεο, έγγραφα και σχεδιαγραφήματα που παρουσιάζουν εκπαιδευτικό υλικό πρακτικών μάχης, χρήση και κατασκευή οπλών, εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών, εκπαίδευση για κατασκευή βομβών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πυροκροτητών, κατασκευή ναρκοπεδίων, κατασκευή χημικών, βιολογικών ραδιολογικών, πυριτικών υλικών και άλλων επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών. Επισημάνθηκε ακόμη ότι τα αρχεία ήταν σε τέτοιο πλαίσιο καθοδήγησης που βλέποντας τα και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, είναι σε θέση κάποιος να κατασκευάσει βόμβες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κτλ. Επίσης, στα εν λόγω βίντεο παρουσιάζονταν εμβλήματα αναγνωρισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων ενώ ακούγονταν φράσεις όπως «μέσω των τζιχάντ θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο εχθρός». Ακόμη σε ένα από τα βίντεο επεξηγείται ο τρόπος κατασκευής δηλητηρίου με αναφορά ότι πρόκειται για τζιχαντιστικές πρακτικές.

συνέχεια εδώ