Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εσθονία, η χώρα με τις «δύο» σημαίες

 


Εδώ και ένα χρόνο που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο το κύμα συμπαράστασης προς το λαό της Ουκρανίας δεν έχει προηγούμενο, με τη στάση της Εσθονίας και του λαού της να είναι συγκλονιστική.

Όλα στην Εσθονία θυμίζουν… Ουκρανία. Σε κάθε δημόσιο κτίριο, σε κάθε πλατεία, στο αεροδρόμιο, παντού κυριαρχούν ουκρανικές σημαίες. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι ακριβώς συμβαίνει θα έλεγε ότι πρόκειται για τη χώρα με τις «δύο» σημαίες…

Φτάνοντας κάποιος στο Ταλίν της Εσθονίας από το αεροδρόμιο κιόλας καταλαβαίνει ότι πολλά έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Στο αεροδρόμιο εκτός από την σημαία της Εσθονίας κυματίζει και αυτή της Ουκρανίας, ως ένδειξη συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της χώρας.



Μια βόλτα στο κέντρο του Ταλίν έρχεται να ενισχύσει την αλληλεγγύη που δείχνει η Εσθονία. Στην πλατεία Ελευθερίας του Ταλίν στέκεται επιβλητική σε ένα μεγάλο κτίριο μια ουκρανική σημαία δίπλα σε αυτή της Εσθονίας. Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, εκεί που γίνονται συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό. Μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση για τις σχέσεις των δύο λαών. Μια κίνηση που δείχνει ότι η Ουκρανία σε αυτό τον πόλεμο δεν είναι μόνη.


Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η πρεσβεία της Ρωσίας, σε έναν δρόμο που πλέον έχει μετατραπεί σε τόπο διαμαρτυρίας.

 Στα κάγκελα της πρεσβείας υπάρχουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων της ρωσικής εισβολής, πανό που προτρέπουν του Ρώσους να σταματήσουν να σκοτώνουν, εικόνες του Πούτιν, και φωτογραφίες από το αιματοκύλισμα.   

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ταλίν ουσιαστικά υπολειτουργεί με τις σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο.

Να σημειωθεί ότι η Εσθονία, είναι μακράν ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στην Ουκρανία σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ερευνητές στη Γερμανία.

Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, η Εσθονία έχει δεσμευτεί για βοήθεια ύψους σχεδόν 0,8% της οικονομικής παραγωγής της.

πηγή