Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Tαυτοποιήθηκε ο άοπλος άνδρας που πυροβολήθηκε από Ρώσους εισβολείς

 


Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε τον στρατιώτη, ο οποίος πυροβολήθηκε από "Ρώσους εισβολείς", όπως δείχνει βίντεο που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τον χαρακτήρισε ήρωα, για τον θάνατο του οποίου πρέπει να υπάρξει εκδίκηση.


Σε μια ανάρτηση στο Facebook, η 30η μηχανοκίνητη ταξιαρχία κατονομάζει τον άνδρα που πυροβολήθηκε ως Τιμόφιι Σαντούρα. Παράλληλα αναφέρει ότι ο άνδρας αγνοούνταν από τις 3 Φεβρουαρίου έπειτα από εχθροπραξίες γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ, τόπο στον οποίο διεξήχθηκαν οι πιο σκληρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τυπική επιβεβαίωση θα γίνει όταν η σορός του επιστρέψει από τα κατεχόμενα εδάφη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ταξιαρχίας, η οποία είναι τμήμα των Χερσαίων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το διάρκειας 12 δευτερολέπτων βίντεο δείχνει έναν προφανώς άοπλο άνδρα που φοράει στρατιωτική στολή με την ουκρανική σημαία στο μπράτσο του να στέκεται και να καπνίζει ένα τσιγάρο σε δασώδη περιοχή.


Ο άνδρας λέει τις λέξεις "Σλάβα Ουκραΐνα" που σημαίνει "Δόξα στην Ουκρανία", πριν ακουσθούν επαναλαμβανόμενες ριπές που προέρχονται από κάποιον ή κάποιους που τον πυροβολούν. Ο άνδρας πέφτει στο χώμα καθώς οι σφαίρες διαπερνούν το σώμα του. Μια φωνή ακούγεται στα ρωσικά να λέει "πέθανε, σκυλί".

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το βίντεο δείχνει τους Ρώσους κατακτητές να σκοτώνουν έναν στρατιώτη, ο οποίος πολύ γρήγορα ανακηρύχθηκε ήρωας από τους Ουκρανούς ήρωας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία πολλοί χρήστες αναρτούν ως απάντηση τη φράση "Χερόγιαμ Σλάβα" που σημαίνει "Δόξα στους Ήρωες".

"Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, ο νεκρός είναι ένας στρατιώτης της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, ο Τιμόφιι Μικολάγιοβιτς Σαντούρα", αναφέρει η ταξιαρχία στην ανάρτηση της στο Facebook.

"Η διοίκηση της 30ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας και τα αδέρφια του Ήρωα εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του. Η εκδίκηση για τον Ήρωα μας θα είναι αναπόφευκτη. Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους Ήρωες!", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ταξιαρχίας.

Ποινική υπόθεση

Η φράση "Δόξα στην Ουκρανία" και η απάντηση "Δόξα στους Ήρωες" έχουν γίνει σήμα κατατεθέν στη μετασοβιετική Ουκρανία, αλλά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία ως κοινός χαιρετισμός στη δημόσια ζωή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα, την ημερομηνία ή την τοποθεσία που τραβήχτηκε το βίντεο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό ερώτημα.

Ένας δικηγόρος, που είχε τραυματισθεί πέρυσι σε μάχη, δήλωσε ότι συγκεντρώνει χρήματα ως αμοιβή για όσους δώσουν πληροφορίες γι' αυτούς που ευθύνονται για την δολοφονία του στρατιώτη. Ο ίδιος προσωπικά προσφέρει 1.000 δολάρια.

Οι ουκρανικές αρχές δεν ανέφεραν πού ούτε πότε έλαβε χώρα η δολοφονία.

Μέσα σε ώρες το #GloryToUkraine έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή hashtags στο Twitter.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν, δήλωσε ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας κατέγραψε τον πυροβολισμό ως εγκληματική υπόθεση με βάση το τμήμα του ποινικού κώδικα που καλύπτει τις παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου.

Οι ουκρανικές και δυτικές αρχές λένε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για χιλιάδες εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της διαπράττουν θηριωδίες ή επιτίθενται σε αμάχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


RV