Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η τακτική κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, Βράδυ 24/2

 Κατεστραμένα άρματα Ρώσων εισβολέων


Θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία, που έχει δεχτεί εισβολή σε πολλαπλά σημεία, από βορρά, ανατολή και νότο. Σημειώνουμε πως οι Ρώσοι δεν έχουν κάνει ακόμη ανακοινώσεις για τις όποιες εξελίξεις, καθώς ίσως τα πράγματα δεν εξελίσσονται και τόσο θετικά όσο θα ήθελαν.

To προγεφύρωμα στο Gostomel, που οδήγησε τους Ρώσους στο αεροδρόμιο Antonov, θεωρείται από τους Ουκρανούς πως έχει περιοριστεί. Ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε πως οι Ρώσοι έχουν περικυκλωθεί, και αναμένεται ουκρανική αντεπίθεση για την εξάλειψη του προγεφυρώματος. Οι Ρώσοι έχουν απωλέσει αρκετά ελικόπτερα, κάτι που θα δούμε αργότερα. Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται ενδεχόμενο το αεροπρογεφύρωμα να ενωθεί με κάποια ρωσική φάλαγγα. Στην επιχείρηση πήραν μέρος τουλάχιστον 20 ελικόπτερα Ka-52 και Mil Mi-8/17.

Στο Donetsk και το Luhansk γίνονται σκληρές μάχες, προκειμένου να περιοριστούν οι ρωσικοί θύλακες. Κι εκεί θεωρείται πως η ρωσική προέλαση έχει ανακοπεί. Επίσης όπως γράψαμε και λίγο πριν, οι Ουκρανοί έχουν σταματήσει τη ρωσική προέλαση στο Χάρκοβο (Kharkiv), αν κι εκεί αναμένεται επανέναρξη της ρωσικής επίθεσης πιο βράδυ.

Η πλέον προβληματική κατάσταση για τους Ουκρανούς βρίσκεται στο Νότο, και στον άξονα της επίθεσης που έχει εξαποληθεί από την Κριμαία. Εκεί οι Ρώσοι έχουν προελάσει σημαντικά, και κινούνται επιθετικά προς τη Melitopol (Μελιτόπολη). Το πιθανότερο είναι πως στην περιοχή κινούνται μονάδες Ρώσων πεζοναυτών, και υποστηρίζονται από το ρωσικό ναυτικό. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στη Μαριούπολη, αλλά η περιοχή θεωρείται πως “αντέχει”. Οι ουκρανικές άμυνες επίσης “αντέχουν” σε Abrikosivka, Rykove και Azov.

Στα βόρεια, υπάρχει ρωσική προέλαση στην περιφέρεια του Chernihiv αλλά οι Ουκρανοί θεωρούν πως μπορούν να ελέγξουν, καθώς υπάρχουν εφεδρείες τους στην περιοχή. Στο Zhytomyr η άμυνα έχει αποδώσει, και οι Ρώσοι έχουν καθηλωθεί.



Τώρα, οι απώλειες από κάθε πλευρά είναι άγνωστες. Οι Ουκρανοί, με έγκαιρη προειδοποίηση από τους Αμερικανούς, είχαν εγκαταλείψει όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όταν λοιπόν οι Ρώσοι εξαπέλυσαν έναν καταιγισμό πυρών με βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, στις περισσότερες περιπτώσεις κατέστρεψαν άδεια στρατόπεδα. Την ίδια στιγμή κατάφεραν πολλαπλά πλήγματα σε υποδομές της χώρας.

Σε επίπεδο υλικού, οι αναφορές είναι συγκεχυμένες. Ενώ έχουν κυκλοφορήσει αρκετές φωτογραφίες και βίντεο με καταστραμμένα άρματα κι από τις δυο πλευρές, δεν επιβεβαιώνονται οι απώλειες. Έτσι, κυκλοφορεί βίντεο με 3 κατεστραμμένα T-64BV της Ουκρανίας, ενώ υπάρχουν μεγάλες απώλειες κι από ρωσικής πλευράς. Υπάρχουν επίσης αναφορές και για αρματομαχίες στα βόρεια της χώρας, χωρίς όμως τελικές αναφορές ακόμη.

Οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει κι έχουν καταρρίψει τουλάχιστον δυο επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Aligator (διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα), ένα Su-25, ενώ καταρρίψανε κι ένα μεταγωγικό An-26 που μάλλον μετέφερε ενισχύσεις στο Antonov. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βίντεο από πτήσεις ουκρανικών μαχητικών πάνω από το Κίεβο, κάτι που σημαίνει πως η ουκρανική αεροπορία έχει καταφέρει με κάποιο μαγικό τρόπο να επιβιώσει.

Ένα ουκρανικό Su-27, που βρέθηκε σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, και με τις ουκρανικές βάσεις υπό σφοδρό πυρ, αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε ρουμανικό αεροδρόμιο, συνοδεία δυο ρουμανικών F-16AM. Δεν έχουν αναφερθεί καταρρίψεις σε αερομαχίες, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Η ουκρανική αεράμυνα πρέπει να έχασε τον μεγαλύτερο αριθμό ραντάρ, αλλά δείχνει να αντέχει. Δεν έχει γίνει γνωστό πως κατάφεραν οι Ουκρανοί και πέτυχαν τις όποιες καταρρίψεις. Πάντως και οι Ουκρανοί απώλεσαν ένα An-26, ενώ οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως εξαϋλωσαν τα τουρκικά Bayraktar. Δεν το θεωρούμε απίθανό, καθώς το λογικότερο θα είναι να ήταν στον αέρα τη στιγμή της ρωσικής επίθεσης, για παροχή πληροφοριών. Και φυσικά, να καταστράφηκαν σε δευτερόλεπτα.

Πάντως, ομολογούμε πως αναμέναμε τη Ρωσία να έχει επιτύχει μεγαλύτερα εδαφικά οφέλη. Η τριπλή λαβίδα που επιχειρεί στο Κίεβο δείχνει να “δουλεύει”, αλλά οι Ουκρανοί σταματούν με σκληρότητα τη ρωσική προέλαση όταν τα τεθωρακισμένα τους φτάνουν σε κατοικημένες. Επίσης, αν θα διακινδυνεύαμε μια πρόβλεψη, αυτή θα ήταν πως οι επιχειρήσεις δεν θα λήξουν σύντομα. Θα παρακαλούσαμε τους φίλους μας να είναι προσεκτικοί με το τι διαβάζουν και το τι πιστεύουν, καθώς όπως όλοι ξέρουμε, το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια.

ΠΗΓΗ


RV