Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Z-STS: Πως οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν 5 καινούρια τεθωρακισμένα πριν ακόμα φτάσουν στο πεδίο της μάχης

 


Ο ρωσικός στρατός έχασε πέντε τεθωρακισμένα τακτικά οχήματα Z-STS Akhmat στη γέφυρα της Κριμαίας, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

«Πέντε τεθωρακισμένα οχήματα των Ρώσων τύπου Z-STS Akhmat δεν έφτασαν στη ζώνη μάχης. Στις 26 Μαρτίου, μια συνοδεία πέντε οχημάτων Z-STS της 34ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων διέσχιζε τη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας προς την κατεχόμενη Κριμαία, για να φτάσουν έπειτα στην Ουκρανία», ανέφερε η Ουκρανία.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι τα τεθωρακισμένα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, μετά από «υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και αδυναμία διατήρησης μιας απόστασης ασφαλείας κατά την αυτοκινητοπομπή».

Το Z-STS Akhmat είναι ένα νέο τεθωρακισμένο τακτικό όχημα 10 θέσεων που κατασκευάζεται από τη Remdizel. Σχεδιάστηκε ειδικά με εντολή των δυνάμεων ασφαλείας της Τσετσενίας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Στις 9 Μαΐου, τα οχήματα παρουσιάστηκαν σε μια παρέλαση στο Γκρόζνι και στη συνέχεια στάλθηκαν στον πόλεμο.

Το «Akhmat» αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ, από την αρχική σχεδίαση μέχρι την πρώτη παράδοση στις δυνάμεις ασφαλείας της Τσετσενίας σε μόλις τέσσερις μήνες.

Πηγή