Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Η προκλητική, ιταμή και ανέντιμη στάση της Νέας Δημοκρατίας

 


Τιμές αρχηγού Κράτους

Όταν αποβιώνει ένας είτε εν ενεργεία είτε πρώην αρχηγός κράτους, προβλέπονται οι Τιμές που θα του αποδοθούν. Σκοπός είναι να τιμηθεί το πρόσωπο που διατέλεσε αρχηγός του κράτους .
Το τελετουργικό περιλαμβάνει τριήμερο εθνικό πένθος, με λαϊκό προσκύνημα στη σορό του εκλιπόντος, τιμές και αγήματα από τα τρία σώματα του Στρατού, κλειστές δημόσιες υπηρεσίες, μεσίστιες σημαίες και 21 κανονιοβολισμούς.

Ο τελευταίος Βασιλιάς των Ελλήνων ήταν αρχηγός του κράτους και του Στρατού νόμιμα και κατά τη συνταγματική τάξη.

Το πολίτευμα της χώρας ήταν συνταγματική μοναρχία και εκείνος  ήταν ο νόμιμος μονάρχης. Οι τιμές προς κάποιον που διατέλεσε αρχηγός του κράτους και του Στρατού ορίζονται και περιγράφονται από την εθιμοτυπία και το πρωτόκολλο και όχι από τις  εκάστοτε κυβερνήσεις και τα υπουργικά συμβούλια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα τηρήσει τριήμερο εθνικό πένθος όπως προβλέπεται, ούτε θα τεθεί η σορός του Βασιλιά Κωνσταντίνου σε λαϊκό προσκύνημα.

Δεν θα του αποδοθούν τιμές ούτε από στρατιωτικά αγήματα παρ’ ότι υπήρξε αρχηγός του Στρατού!

Δεν θα ακουστούν κανονιοβολισμοί και οι σημαίες δεν θα τεθούν μεσίστιες, αλλά, κατόπιν αποφάσεως του υπουργικού συμβουλίου, θα κηδευτεί ως ένας απλός ιδιώτης!

Το δε κράτος θα απουσιάζει και θα παραστεί μόνον η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, προφανώς επειδή ο Βασιλιάς ήταν και Ολυμπιονίκης.

8 Σεπτεμβρίου 1960: Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος Χρυσός Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα

Όταν όμως θάψανε τον αρχηγό του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη, ο οποίος δεν ήταν παρά αρχηγός κόμματος, πλην των άλλων μη τιμητικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του, στην κηδεία του παρέστησαν όλοι. Διαβάζουμε από τον Τύπο της εποχής:

’Την τελετή αποχαιρετισμού του σ. Χ. Φλωράκη τίμησαν με την παρουσία τους, πέρα από τους συντρόφους του, εκπρόσωποι και προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα:

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλιαςο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλήςη πρόεδρος της Βουλής Αν. Ψαρούδα – Μπενάκηο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Τζ. Τζαννετάκης και Κ. Μητσοτάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης.

Επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος, Τύπου και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Πολιτισμού Φ. Πάλλη – Πετραλιά, Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, Γεωργίας Α. Μπασιάκος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Ρέππας, Β. Παπανδρέου, Χρ. Παπουτσής, Ακ. Τσοχατζόπουλος, Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, Στ. Τζουμάκας, οι πρώην υπουργοί Δ. Κρεμαστινός, Αν. Πεπονής, Κ. Λαλιώτης. Ο γραμματέας της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης...

Συνέχεια εδώ